Koroški Slovenci upajo, da bodo Zeleni s Kurzem oblikovali vladno koalicijo

Olga Voglauer: ”Avstrija aktivno podpira asimilacijo avtohtonih manjšin.”

Na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Avstriji je največ glasov, 37 odstotkov, osvojila Ljudska stranka (ÖVP) nekdanjega kanclerja Sebastiana Kurza, ki je pridobila precej podpore. Veliko pa so jo izgubili socialdemokrati (SPÖ) na drugem mestu in svobodnjaki (FPÖ) na tretjem. V zvezni parlament so se znova prebili Zeleni, poslance pa bo imela tudi liberalna stranka Neos. Kot ugotavlja Aleš Maver, zmagovalca Kurza čaka naporna pot do oblikovanja nove vlade, saj volilni izidi prinašajo vrsto možnih kombinacij. Maver celo meni, da bi bila za Kurza povezava z Zelenimi morda celo optimalna.

V novem sklicu avstrijskega parlamenta bo tudi koroška Slovenka Olga Voglauer, predsednica Zelenih avstrijske Koroške, kar je po prvih ocenah poznavalcev koroškega političnega utripa dobra novica tudi za slovensko manjšino. Nekateri celo na glas razmišljajo, da bodo Zeleni z zmagovalno ljudsko stranko (ÖVP) lahko oblikovali vladno koalicijo, kar bi sploh bila dodana vrednost nedeljskih volitev za koroške Slovence.

Danes smo se pogovajali z nekaterimi koroškimi Slovenci, ki so brez zadrege povedali, da so svoj glas namenili Olgi Voglauer, koroški Slovenki in predsednici koroških Zelenih. Nova avstrijska poslanka se je rodila 3. oktobra 1980 v Bilčovsu. V Celovcu je obiskovala slovensko gimnazijo ter dvojezično trgovsko akademijo, na Dunaju pa je študirala kmetijstvo. Leta 2010 je od staršev prevzela kmetijo v Bilčovsu in jo preoblikovala v bio kmetijo, ki specializirana za mlečne proizvode. V Bilčovsu je občinska odbornica Enotne liste. Vodenje Zelenih na Koroškem je šele prevzela junija letos.

Slovenska manjšina ni zastopana v digitalnem svetu

Pri Zelenih se je predstavila za kandidatko za manjšine, kjer vidi svojo veliko nalogo na zvezni ravni. Zlasti želi, da tematiko manjšinskega zastopstva in manjšinskih zakonov ponovno spravijo v javni diskurz, v parlament in tudi v diskurz znotraj manjšin. Po mnenju Olge Voglauer tudi manjšinski zakon nikakor ni primeren v sodobnem svetu, saj slovenska manjšina ni zastopana  v digitalnem svetu in ne morejo uporabljati zajamčenih pravic in uradnega jezika. Celodnevna šola se širi, kakovostne dvojezične popoldanske oskrbe in spremstva pa velikokrat ni.

Olga Voglauer se ne more strinjati, da »je Avstrija podpore manjšinam zadnjič povišala leta 1995. To pomeni, da Avstrija aktivno podpira asimilacijo avtohtonih manjšin. Radi bi imeli javnopravno zastopstvo manjšin. Tudi medijska realnost naših manjšin ni boljša. Imamo Novice in Hrvatske Novine in za obedve prihodnost ni rešena. Ti tiskani manjšinski mediji morajo biti financirani preko zakona za pospeševanje tiska. Avstrija bi si to lahko čisto enostavno privoščila in je tudi možno pridobiti politično večino za to. Tega se mora nekdo oprijeti v parlamentu in to želim biti jaz.«

Vir: Sebastjan Trampusch  Novice – Slovenski tednik na Koroškem