M. Medvešek, Reporter: O rinjenju Bratuškove v Bruselj

Alenka Bratušek upa, da bo za svoje katastrofalno leto in še nekaj mesecev vodenja države nagrajena s sanjsko službo v Bruslju.

»Failing upwards« pravijo angleški govorci tistemu fenomenu, da je je nekdo za svoje slabo delo nagrajen z višjim, boljšim položajem. Na nekaj takega računa tudi Alenka Bratušek, ki upa, da bo za svoje katastrofalno leto in pol vodenja države nagrajena s sanjsko službo v Bruslju. Da je svoje delo slabo opravljala, seveda ne bo priznala, tudi ne tega, da nima potrebnih kvalifikacij za prestižni in vsaj na papirju zahtevni položaj evropskega komisarja. Ima pa Jean-Clauda Junckerja v težavah. Predsednik Evropske komisije je obljubil, da bo v njegovi komisiji vsaj 40 odstotkov žensk, a so ga na cedilu pustile članice, ki so mu predlagale skoraj same moške kandidate. In ko le dobi na mizo predlog za žensko, je to Alenka Bratušek.

Njen mandat si bomo zapomnili po zadolževanju in po tem, da ji ni uspelo prepričati svoje stranke, da je za koalicijo boljša izbira od kompromitiranega Jankovića. Prepotrebnih reform ni bilo, ne more se braniti, da v kratkem mandatu ni imela časa zanje – tudi volje zanje ni pokazala.

Bratuškova ni edina nekdanja predsednica vlade, ki kandidira za komisarski položaj: Latvijec Valdis Dombrovskis, Estonec Andrus Ansip in Finec Jyrki Katainen so še pred kratkim vodili vlade svojih držav. Tudi ni edina, ki se je sama predlagala: Katainen je letos odstopil prav zato, da se poteguje za funkcijo v vrhu EU. A vsi imajo precej daljši staž od nje in vsi imajo iz svojih premierskih let kaj pokazati.

Več lahko preberete v Reporterju.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.