M. M. Štefanič, Družina: »Oktobrska revolucija je bila posledica izgube vrednot«

francisek kirilMoskovski patriarh Kiril I. je prepričan, da je izguba duhovnih vrednot najgloblji vzrok za uspeh oktobrske revolucije leta 1917. Odmik Rusije od tradicionalnega življenjskega modela ter duhovne in kulturne istovetnosti njenih ljudi je bil mogoč, »ker je vsakdanje življenje, predvsem v višjih družbenih slojih, izgubilo nekaj bistvenega: pristno vero v Boga in zavedanje odločilnega pomena duhovnih in moralnih vrednot«, je po navedbah ustanove Pro Oriente v Moskvi dejal tamkajšnji patriarh.

Velika tragedija je bila v tem, da je bil narod zastrupljen z »dvomljivimi populističnimi idejami«, meni patriarh. Potem ko je bila popačeno zgodovinsko izročilo naroda in ko ljudje niso več upoštevali lastnih izročil, se je narod delil na frakcije in se namesto na narodno edinost in kulturno povezanost osredotočil na družbeno-politične razlike. Kar Rusiji boleče manjka, je »obširna in iskrena raziskava njene zgodovine v zadnjih stotih letih, da bi lahko prišli do sistematičnega in uravnoteženega razumevanja vzrokov in posledic takratnih dogodkov«.

…………

»Šok 20. stoletja« nas uči, da bi morala temelj sleherne spremembe predstavljati želja po utrditvi družbe, ne pa nagnjenja k razlikovanju po družbenih, političnih ali drugih interesih, je pojasnil patriarh. Človeško življenje in družba pa ne moreta biti zgrajena brez Boga. »Brezbožne družbe so kot na pesku grajene hiše, je poudaril Kiril I. Ljudje lahko postanejo narod s pomočjo skupnih duhovnih in moralnih vrednot, s priznanjem svoje povezanosti s preteklostjo in z odprtostjo do solidarne prihodnosti. Takšna družba se je sposobna izogniti katastrofam, kakršne je v zadnjih sto letih morala doživeti Rusija.

Le v letih 1917 in 1918 je bilo v Rusiji umorjenih okoli 20.000 duhovnikov. Leta 1920 so živeli še štirje metropoliti, delovalo pa je še sto izmed prej 60.000 cerkva. Nikoli v celotni zgodovini človeštva Cerkev ni doživela primerljivega nasilja. Od vseh revolucij je bila ruska leta 1917 edina neposredno usmerjena proti temeljem vere, proti ruski pravoslavni Cerkvi in ruski kulturi.

Več: Družina