M. Kovač, Družina: Kdo bo kupil našo banko

Predstavljate si, da upravljate zelo veliko družinsko premoženje ali da ste upravljavec zasebnega premoženjskega ali pokojninskega sklada v vrednosti več milijard evrov. Seveda ne ravnate kot »malopridni služabnik« iz evangelija (Mt 25,26), ampak želite z umnim gospodarjenjem čim bolj povečati premoženje, za katerega skrbite. Do vas pride novica, da lahko kot dobro poučeni vlagatelj kupite manjšinski lastniški delež v Novi ljubljanski banki, v banki, za katero se je država Slovenija pri Evropski komisiji obvezala, da jo bo vsaj delno privatizirala do konca leta 2017.

Ker želite biti zares dobro poučeni vlagatelj, izveste, da so banko v zadnjega četrt stoletja davkoplačevalci morali kar dvakrat reševati pred propadom; da banka ni bila le samopostrežba za kliente vodilnih politikov, ampak da je pod posebej ugodnimi pogoji kreditirala celo njihove tajnice; da je bila banka vodilna v konzorciju, ki je na vrhuncu krize investiral v kup betona ob športnem kompleksu ljubljanskega župana; da je banka imela razvejano mrežo podružnic v tujini, v kateri so dolgo časa imeli (morda pa kje še imajo) glavno besedo kadri tajne politične policije nekdanjega komunističnega režima; da je to banka, v kateri so ob zadnji konjunkturi menili, da je dobro zavarovanje za posojilo tudi visoko mesto posojilojemalca v gospodarski hierarhiji tovarišije ali strah katoliške Cerkve pred javnim škandalom.

Lahko postanete manjšinski lastnik z minimalnimi upravljalskimi pravicami v banki, v kateri so za vodjo službe za skladnost nastavili politično eksponiranega novinarja brez dneva izkušenj v bančništvu; v banki, kjer so tik pred začetkom privatizacije brez utemeljenih razlogov pokazali vrata predsedniku uprave, oblast pa se v javnosti pretvarja, da s to odstavitvijo ni imela nič.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.