M. Korošec za Delo: “S svojim poročanjem nisem razžalil predsednice vlade”

Avtorica: Nina Čakarić.

Novinar RTV Slovenija meni, da je ukrep njegovih nadrejenih neupravičen. Za morebitno pritožbo se še ni odločil.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je konec minulega tedna na pobudo mariborskega župana Andreja Fištravca obiskala Maribor. Premierki so predstavili razloge, zaradi katerih so se odločili zaprositi za državno pomoč in ji predstavili ukrepe za razvoj mesta.

Kakšnih konkretnih zagotovil Bratuškova v Mariboru v izjavi za medije ni dala, kot je omenil Fištravec, pa jim je premierka dejala, da bo njihove predloge preučila.

Za Televizijo Slovenija je takrat v živo iz Maribora poročal novinar RTV Matej Korošec. »Če sem pred leti ob obisku slovenskega premiera dejal, da ni povedal nič pametnega, lahko tokrat dodam, da ona ni povedala praktično ničesar, ne samo nič pametnega,« je dejal.

Odgovorna urednica TV Maribor Polona Pivec mu je nato prepovedala javljanje v živo v dnevnoinformativne oddaje TV Slovenija. Odziv odgovorne urednice informativnega programa na RTVS Ksenije Horvat Petrovčič si lahko preberete tukaj.

Je bila sankcija pretirana? Je odgovoren urednik ali novinar?, se sprašujejo mnogi. Poklicali smo novinarja TV Slovenija in voditelja oddaje Dobro jutro Mateja Korošca.

Po poročanju medijev vas zaradi izjave čaka šestmesečni suspenz in prepoved javljanj v živo za informativne oddaje TV Slovenija. Kako komentirate ukrep delodajalca?

Ukrep mojih nadrejenih se mi zdi neupravičen, saj menim, da s svojim poročanjem nisem kršil novinarskega kodeksa ali razžalil ministrske predsednice. Delo novinarja ni povzemati PR sporočila politikov ali gospodarstvenikov, česar smo se žal v zadnjih letih preveč navadili. Takšni ukrepi vodijo k še večji samocenzuri novinarjev, kar je vsaj enako hudo kot politični pritisk.

Pravijo, da je suspenz predvsem posledica vaše strokovne napake. Poklicna merila in novinarskih kodeks odsvetujeta takšen način poročanja. Zakaj ste kljub temu v poročilo (javljanje v živo) vnesli komentar oziroma svoje mnenje?

Prepričan sem, da v poročanje nisem vključil komentarja oziroma svojega mnenja. Zaradi časovno zelo omejenega vklopa sem poročilo z obiska moral skrčiti na najkrajši možen način. Zato nisem mogel argumentirati trditve z vpogledom v nekaj sekundno izjavo ministrske predsednice na novinarski konferenci, kjer je bila edina podana informacija ta, da se vrnejo v Maribor pred poletjem.

Razmišljate o kakšnem protiukrepu? O ugovoru oziroma pritožbi?
Čeprav se z ukrepom ne strinjam, se za pritožbo še nisem odločil. Absolutno se sicer ne strinjam s trditvijo odgovorne urednice TV Maribor, da sem se v poročilu zlagal. Moje delo honorarnega sodelavca TV Slovenija in TV Maribor, razen prepovedi živih javljanj v Informativni program TV Slovenija, sicer poteka nemoteno. Prav zaradi svojega zaposlitvenega statusa pa je moj položaj veliko bolj ogrožen.

Doslej se vaši uredniki še niso obregnili ob poročanje? V čem je bilo to drugačno?

Vedno sem po mojem mnenju objektivno in nepristransko poročal z zelo različnih dogodkov in dogajanj. V čem naj bi bilo tokratno poročanje drugačno, mi ni znano.

Dejali ste, da predsednica vlade Alenka Bratušek na obisku v Mariboru ni povedala praktično ničesar, ne samo nič pametnega. Bi poved zdaj kako drugače oblikovali?

Pri javljanju v živo s terena, ki je običajno časovno zelo omejeno, si poročevalec pripravi osnovne poudarke. V borbi s sekundami pa bi verjetno o enaki situaciji v vsakem trenutku nekoliko drugače poročal.

Dobro jutro boste še vodili, prepovedali pa so vam javljanje v informativnih oddajah. To pomeni, da tudi v jutranji oddaji ne boste smeli gostiti politikov?

Prepoved po besedah nadrejenih velja samo za informativne oddaje. V mariborskem studiu oddaje Dobro jutro, kot tudi sicer v sami oddaji Dobro jutro, načeloma ne gostimo politikov.

Vir: Delo