M. Dumančič, MMC Rtvslo: Andrej Vendramin – goriški Schindler

“Zgodba pravičnika Andreja Vendramina je filmska! On je ‘goriški Schindler’,” pravi zgodovinar Renato Podbersič, ki je raziskal njegovo življenjsko zgodbo. Spodbudila so ga pričevanja 87-letnega Vendraminovega sina Cvetka, ki živi v Solkanu.

Učitelj Andrej Vendramin, rojen 17. maja 1891 v Štmavru, je namreč rešil več kot 70 preganjanih mladih Judov. Za “neznanega pravičnika iz Solkana”, kot ga Podbersič imenuje, zdaj potekajo priprave na proces priznanja statusa “pravičnika med narodi”, torej na status reševalca Judov med holokavstom.

Kdo so pravičniki med narodi

Naziv “pravičnik med narodi” označuje Nejude, ki so med holokavstom tvegali življenje, da bi rešili Jude. Trenutno je priznan 24.811 osebam iz 47 držav. Na tem seznamu je tudi sedem Slovencev. Izraz “pravičnik” je uvedla ustanova Jad Vašem (dobesedni prevod je “Spomenik in ime”) iz Jeruzalema. To je spominsko, muzejsko in dokumentacijsko središče, v katerem ohranjajo spomin na okoli 6 milijonov Judov, pobitih med holokavstom. Sedmim Slovencem s tem statusom – sploh prva pravičnica iz Slovenije oziroma ob imenovanju je bila iz Jugoslavije, je Zora Piculin – se bo torej kmalu pridružil osmi, Andrej Vendramin.

“Kdor reši eno življenje, reši ves svet”

To je verz iz talmuda, ki je vodilo pri imenovanju pravičnikov. Najbolj znan pravičnik med narodi je zagotovo nemški podjetnik Oscar Schindler, o katerem je režiser Steven Spielberg posnel večkrat nagrajeni film Schindlerjev seznam. Grozljive smrti v koncentracijskih taboriščih je rešil več kot 1.200 Judov. Slovenci, ki so na seznamu Jad Vašem, pa so: Zora Piculin, Ivan in Ljubica Župančič, Ivan Breskvar, Andrej Tumpej, Uroš Žun in Martina Levec Markovič. Zora Piculin, ki je bila tako kot Vendramin doma iz Solkana in ki je prva Slovenka na judovskem seznamu, je rešila dečka, makedonskega Juda.

In kako Izrael zaznamuje status pravičnikov? Še živeče povabijo v Jeruzalem, kjer v Aleji pravičnikov posadijo drevo, preminulim pa se oddolžijo z napisom v Vrtu pravičnikov med narodi, ki so ga v Jad Vašemu postavili leta 1996.

Reševal je otroke in mladostnike

Andrej Vendramin (1891-1978) je maturiral je v Gorici. Ko je že služboval kot učitelj, so fašisti njega in družino nasilno preselili v Nonantolo pri Modeni. Tam se je odvila njegova herojska zgodba reševanja judovskih otrok in mladostnikov. Pomagal je dvema skupinama judovskih beguncev, ki so z območja nekdanje Kraljevine Jugoslavije bežali pred nacisti.

Več lahko preberete na MMC RTV SLO.