M. Debevec, Radio Ognjišče: Nevarnosti novega družinskega zakonika

Zaključuje se dvomesečna javna obravnava novega predloga družinskega zakonika. Ta prinaša širšo definicijo družine, odvzem otrok staršem ne bo možen, če se jih da zavarovati na drug način, o čemer bo po novem odločalo sodišče, možna bo sklenitev predporočne pogodbe, stari starši pa bodo sedaj lahko posvojili vnuke, ki so ostali brez staršev. Novi zakonik pa ne posega v urejanje istospolnih partnerstev in prepovedi telesnega kaznovanja otrok.

Na prvi pogled predlog novega družinskega zakonika prinaša vrsto potrebnih popravkov in se izogiba reševanju spornih vprašanj v zvezi z istospolnimi pari, a podrobnosti vseeno nakazujejo na uvajanje novega razumevanja družine in zakonske zveze. Pri definiciji zakonske zveze je tako odstranjen člen, da je pomen zakonske zveze v zasnovanju družine.

Novi družinski zakonik, katerega javna obravnava se danes zaključuje, je torej nov korak v razvrednotenju pomena zakonske zveze.

Naravne družine namreč ne opredeljuje več kot vrednoto, ampak našteva različne oblike družin, brez njihovega razmerja do naravne družine – povsem v duhu relativizma, v kakšni obliki družine otrok živi. Ključen problem pa je, da v ospredje družine postavlja otroka. Pravi torej, da je družina življenjska skupnost otroka z … ”

Biološki, reproduktivni vidik znotraj stabilne in pred državo priznane zakonske zveze tako postane nepomemben.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.