M. Debevec, Radio Ognjišče: Medijski pritiski na referendumsko odločitev

Čeprav se kampanja pred referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih še ni začela, pa se je medijska kampanja začela že takoj po objavi odločitve ustavnega sodišča, da referendum dovoli. Pritiski pa se vršijo tudi na drugih ravneh naše družbe.

Mediji so v teh dneh pisali o pravicah istospolnih parov, ki so jim kršene in bi novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih te neustavnosti odpravila. Nihče pa ni povedal, da je ustavno sodišče neustavnosti našlo v zakonu o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti. Gre za nekaj socialnih pravic, med drugim pravico do odsotnosti z dela zaradi bolezni partnerja, pravico do nadomestila dohodka za nego družinskega člana in pravico do zdravstvenega zavarovanja po partnerju. Če bi bila politična volja, bi te pravice lahko že zdavnaj uredili, ne pa spreminjali zakona s povsem drugega področja. Torej medijska zavajanja v teh dneh so in bodo več kot očitna.

Po drugi strani smo in bomo najverjetneje še lahko spremljali zgodbe o srečnih istospolnih parih in njihovem hrepenenju po otrocih. Nihče pa ne govori o lepoti odnosa med možem in ženo, o pomenu njunega odnosa za dobrobit otrok, o pravicah otroka do očeta in matere, o tem, kako naj bi država podprla družino, ki je temelj družbe.

Koalicije za otroke gre pa je v teh dneh prejela tudi zaskrbljeno pismo študentov na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani. V njem pišejo, da se nad njimi že dalj časa vršijo pritiski vseh profesorjev o vprašanju istospolnih parov, v zadnjem času pa je stvar prešla v pravo ofenzivo. Ne samo, da pozivajo k bojkotu referenduma. Veliko hujša stvar je, da se morajo študenti o tem opredeljevati na izpitih.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.