M. Crnkovič, Primorske novice: Živé naj vsi dekadentni naródi …

Zanimivo, kako lahko nekatere stvari še po 500 ali celo skoraj 1000 letih pridejo na dan. Se še spominjate turških vpadov? Ali križarskih vojn? Ne? Ja. Seveda se. Kot da je bilo predlani. Odpor do islama je evropski, kriptokrščanski prastrah.

Nekoč so ljudje v tako imenovani Vojni krajini – tam nekje (ker kje pa drugje), kjer begunci danes prečkajo šengensko mejo – prižigali kresove in iz doline v dolino opozarjali rojake, da se bliža turška vojska, ki bo spet pobijala in požigala, ugrabljala in plenila. Danes pa imamo etablirane in družbene medije, ki svarijo in strašijo pred begunci in domnevno islamizacijo Slovenije, Evrope. In seveda tudi vlade, vojske in policije, ki na meje postavljajo bodeče žice.

Da ne bo pomote, to samo ugotavljam in vlečem vzporednice. Ampak najprej nekaj disclaimerjev.

1. Čeprav sem ateist, priznavam krščanstvo kot temelj zahodnoevropske civilizacije. Sem krščanski ateist. Ateist sem, ker nisem kristjan – ne zato, ker nisem musliman. Kar itak ne bi hotel biti, tudi če bi iskal/rabil kakšnega boga, pa bi se mi krščanski ne vem zakaj zameril.

2. Če me krščanstvo zanima kvečjemu kot civilizacijska baza, pa me islam ne zanima čisto nič. V bistvu ga ne poznam. Nimam velike želje, da bi ga spoznal in znal razumeti. To se odraža tudi v tem, da so muslimanske dežele na repu seznama želja mojih turističnih destinacij. Že od prej.

3. Ta zahodnjaška superiornost, ta kolonizatorski, imperialistični in pokroviteljski instinkt se mi zdi normalen attitude, vendar tega ne razglašam, da ne bi bil sumljiv in osovražen ali všečen in priljubljen. Sem pa hvaležen usodi, da sem Evropejec (če sem bog pomagaj že Slovenec).

4. Islam v Evropi je neizogibno dejstvo, ne verjamem pa v islamizacijo Evrope oz. se je ne bojim. Civilizacija ne gre kar tako k hudiču, tudi če je dekadentna. To sicer ne pomeni, da se mi zdi prihajanje novih in novih beguncev samoumevno in neproblematično. Nekaj je treba narediti.

Se mi pa zdi smešno, ko berem panične pozive proti islamizaciji. Tako so, recimo, te dni tendenciozno poročali, da so šolarje neke mariborske osnovne šole peljali gledat v kino savdskoarabski film Zeleno kolo. Čeprav so citirali eno od učiteljic, ki je argumentirala izbiro filma z njegovo družbenokritično vsebino – gre za ganljivo zgodbo o represivni vzgoji deklic v ortodoksno muslimanski družbi -, se niso pustili motiti in bíli plat zvona.

Več lahko preberete na primorske.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.