B. Vodopivec za Demokracijo o Cerarju, njegovi koaliciji, volitvah v Nemčiji in o EU po katalonskem referendumu

Cerarjevo razumevanje tega, kako zares delujejo ljudje, skupine in organizacije, je precej omejeno. Poudarjeno omejeno je njegovo razumevanje delovanja gospodarstva. živi v svetu gimnazijskih učbenikov etike in morale ter newagevske ljubezni do vsega in vseh.

»Miro Cerar je javnomnenjski balonček, ki pospešeno pušča topel zrak« je naslov prispevka o pogovoru, ki ga je imel urednik Demokracije Metod Berlec z dr. Blažem Vodopivcem, glavnim predstavnikom iniciativne skupine za ustanovitev stranke Prstan.

Kako na splošno ocenjujete aktualno koalicijsko vlado med SMC, DeSUS in SD?

To je nesposobna koalicija statusa quo. Omogočila je štiri leta predaha korupcijskim omrežjem, ki dejansko obvladujejo Slovenijo in jih je kriza precej potolkla. Ta koalicija ni potegnila niti ene poteze, ki bi posegla v škodljive vzorce tovarišijskega kapitalizma. Sami predvolilni bombončki in kitenje s tujim perjem. In neskončno zavlačevanje z njihovimi tako imenovanimi reformami, ki so tako bebave, da je itak bolje, da nikoli ne ugledajo luči dneva.

Kako pa ocenite Mira Cerarja kot predsednika vlade?

Miro Cerarje javnomnenjski balonček, ki pospešeno pušča topel zrak. Sicer mu z veseljem priznam, da osebno ni tako skorumpiran kot večina politikov prejšnje generacije. Vsaj tako sodim. To pa ne pomeni, da ne služi kot odličen zaslon z a korupcijo v ozadju, ki sega vse do njegovih najtesnejših sodelavcev. Njegovo razumevanje tega, kako zares delujejo ljudje, skupine in organizacije, je precej omejeno. Poudarjeno omejeno je njegovo razumevanje delovanja gospodarstva. živi v svetu gimnazijskih učbenikov etike in morale ter newagevske ljubezni do vsega in vseh. Poniji in mavrice.

Kakšnega predsednika oziroma predsednico republike si želite?

Predsedniška funkcija je v naši ureditvi precej nepomembna. Zdajšnji predsednik jo opravlja solidno, podobno solidno pa bi jo lahko opravljala tudi večina drugih znanih kandidatov.

Kako komentirate izide nemških volitev?

Nemčija je v sladkem položaju, ko ne potrebuje kakšnih posebnih reform niti varčevanja. Že tako je preveč konkurenčna za svoje evropske partnerice. Tudi njene javne finance so na stabilni trajektoriji. V veliki meri pa se je umirila tudi problematika nenadzorovanih nezakonitih migracij. Zato verjamem, da lahko tudi tako imenovana jamajška koalicija izpelje relativno stabilen in uspešen mandat. Kombinacija zelenih, liberalnih in zmernih konservativnih politik je verjetno točno tisto, kar Nemčija ta čas potrebuje. Verjamem, da bo kanclerka Merklova kot velemojstrica politične taktike ta mandat znala uspešno izpeljati.

Kaj pa uspeh nemških liberalcev?

Vsekakor sem vesel njihovega uspeha. Močna liberalna stranka je pomemben partner vsake uspešne vlade. Njihovega notranjega dogajanja ne spremljam toliko, da bi lahko podal kakšno analizo. Očitno se je stranki uspelo očistiti in prenoviti po škandalih, ki so jo oslabili pred prejšnjimi volitvami.

Kakšno EU si želite v prihodnje?

Če bi me vprašali pred katalonskim referendumom, bi lahko podal zmerno optimistično oceno. Ta čas pa sem v rahlem šoku. Če se EU ne more postaviti za svoje temeljne vrednote, za demokracijo in človekove pravice, potem ne vem, kaj ji sploh ostane. Samo neko interesno kramarjenje med 28 članicami, brez spoštovanja lastnih deklariranih temeljnih vrednot, delovanja te zveze držav ne more ne vem kako izboljšati. Že pogajanja o brexitu so zdaj reducirana na takšno kramarjenje. Katalonska kriza je lahko še dodaten zelo slab signal in zavora za vse procese nadaljnje integracije.

Celoten pogovor, ki ga je pripravil urednik Demokracije Metod Berlec je bil objavljen v četrtek, 5. 10. 2017, v tiskani Demokraciji.