M. Avbelj, Ius-info: Nov elan

Kako težko se je izkopati izpod bremen, ki jih naloži staro leto! Pa čeprav človek v zadnjih prazničnih dneh povsem izklopi realnost, predvsem slovensko, se mora hočeš nočeš na Noviga lejta dan na novo začeti spopadati s starim. Naloga je vse prej kot lahka. Kajti starega je vsako leto več, nabralo se je od lani in še od let poprej. Novo pa je treba ustvariti, vsakič znova. Zato pa je potreben nov elan.

Od kje ljudje črpamo energijo, da se vsakič znova, dokler nam telesne in druge moči to dopuščajo, zaženemo in poskušamo stvari spet in spet spreminjati na bolje? Od kje ves ta utopični optimizem, hotenje po drugačnem, boljšem? Od kje vsa ta vera v našo lastno (sploh) zmožnost, da lahko svet, vsaj kanček, oblikujemo tudi po svoji podobi?

Moj odgovor je: izhaja iz bistva človeka. V tistem trenutku, ko prenehate verjeti vase; ko izgubite zavest o tem, da s svojimi rokami, besedami in dejanji lahko ustvarjate materialne in nematerialne učinke v zunanjem svetu, prenehate živeti. Prenehate biti človek. Postanete rastlina, prepuščena notranjim, predvsem pa zunanjim viharjem. Takrat, rečejo, se človek zlomi. Ni ga več.

Zato je tako pomembno graditi na temeljih novega elana, vedno znova in še posebej ob novem letu. Sam koledar je v bistvu, vsaj rekonstruiramo ga lahko tako, modernistični artefakt. Ko se prelomi še zadnji dan starega, si človeštvo napiše 1.1. in ve, da tedaj sme, pravzaprav mora, začeti znova. Pa čeprav se v naravi tedaj prav nič staro-novega zares ne zgodi. Človek pa si, sam sebi, odpre nov krog, v katerem v 12 mesecih lahko napiše povsem novo zgodbo.

Vsakemu posebej želim, da bi si v 2016 napisal še boljšo zgodbo kot lani. Da bi živel ne le bolje, temveč tudi bolj prav. Izzivov, tistih vsakdanjih za male ljudi, za vsakega izmed nas, nikoli ne zmanjka in ti so pravzaprav največji. Soočanje še z večjimi temami, kot so na primer tiste, ki se dotikajo politične skupnosti kot celote, je zato privilegij. Težak privilegij.

Zato si, seveda, želim, da bi tudi v Sloveniji in Evropski uniji leta 2016 pisali novo, boljšo in bolj pravo, zgodbo. Veliko je spremeniti, popraviti, izboljšati. Izziv je, kako. Zdi se mi, da bi veljalo, povsem na začetku, postati pri naslednjem, pravzaprav, metodološkem izzivu ali paradoksu.

Več lahko preberete na iusinfo.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.