Letalstvo je šport, pri katerem angelčke gledaš od blizu

Ivo Boscarol, letalec, ki se je kot otrok bal letenja, v življenju ne pozna popravnih izpitov. Kot prvi proizvajalec priponk pri nas bi s ponosom nosil tisto sloganom Rad bi ostal carinik na Kolpi.

Ste večkratni državni prvak v letenju z ultralahkimi letali. Ali se vam je že zgodilo, da v zraku ni šlo vse po načrtih in kako ste se takrat odzvali?

Letalstvo je šport, pri katerem lahko večkrat gledaš angelčke od blizu. Seveda sem jih tudi jaz in ne samo enkrat. Zlasti pri testiranju novih prototipov letal, kjer ni nobenega zagotovila, da bodo stvari delovale pravilno, se navadiš angelčke gledati skoraj vsak dan.

Tako se naučiš tudi, kako se pravilno odzvati v težkih situacijah. Zato sem tudi pristaš sistema, kakršnega imajo na najboljših univerzah po svetu, da lahko izpit opravljaš le enkrat. V letalstvu, visoko v zraku, namreč popravnega izpita ni.

Kateri je vaš najljubši spomin na študentska leta?

Več jih je. Štiri leta sem delal na Radiu Študent, kjer sem dobil izkušnje z mediji in akviziterstvom. Veliko sem zaslužil s fotografiranjem učencev ljubljanskih osnovnih šol. Čudovita izkušnja je bilo delo v Šentjakobskem gledališču, kjer sem bil uradni fotograf, pa obiski koncertov po Evropi z Domiceljem, pa seveda organiziranje koncertov po Jugoslaviji, bil sem menedžer glasbenih skupin … Veliko sem počel med študijem. Seveda pa obstaja tudi kakšen čudovit spomin na študentsko ljubezen.

Če bi lahko izbirali, kje bi si želeli živeti?

Nikjer drugje kot v Sloveniji. Imam to srečo, da zaradi posla veliko potujem po svetu. Tako srečni kot smo lahko mi, tako varni, s takšno socialno varnostjo, v takem biseru narave, takšnih pogojev ni nikjer. Prav zato se borim, da bi znali ohraniti našo konkurenčnost, da bi izboljšali pogoje za podjetništvo, da bi mladi lahko ostali tu in ustvarjali svojo srečo. Škoda le, da Slovenci kot narod nismo bili deležni malo več tolerantnosti in malo manj zavisti, ko so se delili darovi …

Čigavo mnenje vam največ pomeni?

Mnenje mojega zaposlenega, mladega raziskovalca in skorajšnjega doktorja znanosti Tineta Tomažiča.

Raje poslušam in upoštevam mnenja mladih kot pa svojih vrstnikov. Izkušnje imam sam in jih ne potrebujem od drugih, načina, na kakršnega sem razmišljal, ko sem bil mlad, pa nimam več, zato ga potrebujem od mladih in se od njih učim.

Več: Siol