»Gospod te ni poslal! Ti zavajaš to ljudstvo, da zaupa v laž!« (Jer 28,15)

Foto: Twitter

»Vstali bodo namreč lažni kristusi in lažni preroki in bodo delali velika znamenja in čudeže, tako da bi zavedli celo izvoljene, če bo mogoče« (Mt 24,24).

V Miri je bil zasidran hud dvom: da bi Bog v molitvi kar tako odgovarjal v konkretnih situacijah človeku po Svetem pismu – hm?! Nekega dne je domov grede srečala dve osebi, ki sta jo prepričevali, da mora vsakdo poznati Evangelij za vodnarjevo dobo. Evangelij, da – tako je razmišljala.

Kaj naj bi bil Evangelij za vodnarjevo dobo?

Kaj pa je vodnarjeva doba – je to še krščanstvo? Je kak drug evangelij? Odločila se je v molitvi poprositi Boga za Njegovo besedo. Odlomek, ki ga je prejela, je bil kristalno jasen: »Med ljudstvom pa so nastopili tudi lažni preroki, kakor bodo tudi med vami lažni učitelji, ki bodo skrivaj uvajali pogubne ločíne« (2 Pt 2,1). Bi lahko odgovor bil še bolj konkreten? Si še upaš trditi, da Bog ni že od vekomaj mislil nate v vsaki tvoji situaciji? Skozi vse Sveto pismo od Mojzesa do Razodetja moremo zaslediti resne opomine (npr.: 5 Mz 18,20; Jer 14,13–16; Mt 24,24; 2 Pt 2,1; Raz 19,2 …) glede krivih prerokov! Slednji so uveljavljena praksa Zapeljivca, da bi mogel zavesti čim več ljudi. Svet je željan duhovnosti, žeja po Bogu – zavedna ali ne – je velika, mnogo je poti in stranpoti iskanja. Bog nam sicer pomaga, zlobec pa je izviren in ponuja strup v steklenički za zdravila. Odločitev pa je vedno naša – če nismo trdno povezani z Bogom in čuječi, je kaj lahko usodno napačna.

V Svetem pismu je o takih pojavih zelo jasno napisano

»Vstali bodo namreč lažni kristusi in lažni preroki in bodo delali velika znamenja in čudeže, tako da bi zavedli celo izvoljene, če bo mogoče« (Mt 24,24). V božičnem času je naša KTV predvajala oddajo, v kateri je bilo govora o Maitreju – svetovnem učitelju, ki da že desetletja živi v Londonu. Kristjani naj bi v njem prepoznali Kristusa, hindujci Krišno … Na svet prihaja z drugimi modreci, s katerimi že dolgo časa iz zakulisja usmerja človeštvo. Govori o znamenjih in čudežih (svetlobna bitja, križi, ozdravljenja, žitni krogi, nenavadna zvezda …), mnogi se z njim in modreci srečujejo v transmisijski meditaciji, ne vedoč, čemu se odpirajo, saj jasno pove, da mojstri upravljajo z energijo in usodo tega planeta. Na kako premeten način poizkušajo pridobiti ljudi! Jezusa in Marijo pa predstavljajo kot dva izmed mojstrov. Kakšna zblojenost, premetenost in predrznost! Bog pa v 5. Mojzesovi knjigi 18,20 govori: »Toda prerok, ki bi si drznil v mojem imenu govoriti besedo, katere mu nisem ukazal govoriti, ali ki bi govoril v imenu drugih bogov, ta prerok bi moral umreti.«

Prerok Joel daje recept, kako se rešiti v času stiske

Obstaja nevarnost, da se strahovito opečemo, če nismo trdno povezani z Jezusom in je naša vera majava. Tako se zlahka zgodi, da nasedemo lažnim prerokom.

Starozavezni Jeremija (14,14–6) pove: »Gospod pa mi je rekel: ‘Laž prerokujejo preroki v mojem imenu. Nisem jih poslal ne jim ukazal niti jim govoril. Lažnivo videnje, prazno prerokovanje in sleparijo svojega srca vam prerokujejo.’ Zato Gospod tako govori o prerokih, ki prerokujejo v mojem imenu, ne da bi jih poslal, in ki obljubljajo, da meča in lakote ne bo v to deželo: Z mečem in lakoto bodo ti preroki pokončani. Ljudje pa, katerim prerokujejo, bodo ležali po jeruzalemskih ulicah kot žrtve lakote in meča. Nihče jih ne pokoplje, njih, njihovih žená, njihovih sinov in hčerá. Tako razlijem nanje njihovo hudobijo.« Bridka usoda žrtev krivih prerokov. Se ji lahko izognemo?

Za vsakega človeka obstaja zelo preprost in učinkovit recept: »Vsak, kdor bo klical Gospodovo ime, bo rešen« (Joel 3,5). Razprimo torej naročja, položimo vanje vse, ki jih ljubimo, tiste, ki jim želimo , in z njimi pohitimo pred Gospoda, ki se ne da prekositi v velikodušnosti!