Latvijci so stisnili zobe

Pravkar minule latvijske volitve bi bile lahko prelomne. V senci hude gospodarske krize, menda najhujše v vsej Evropski zvezi, je na površje priplavala celo možnost, da se Latvijci odločijo odgovornost za državo zaupati političnim silam, ki so bile v opoziciji tako rekoč vse od obnove latvijske državnosti.

Novost na evropskem vzhodu

Devetintridesetletni ministrski predsednik Valdis Dombrovskis jim je lahko obljubil le “kri in solze”. Pravzaprav je z njimi stregel že, odkar je pred letom in pol postal šef vlade. Za neverjetnih trideset odstotkov je znižal plače v javnem sektorju, zaprl precej bolnišnic in šol in končno obrzdal brezposelnost pri še vedno nezanemarljivih dvajsetih odstotkih. Ob pomoči Mednarodnega denarnega sklada in dobrih severnih sosedov je državo menda obvaroval pred bankrotom.

Kljub nazadnje povedanemu bi v vsaki vzhodni, pa tudi zahodni demokraciji ob takšni bilanci moral izgubiti, kot je izgubilo že ničkoliko ekonomsko strogih kolegov iz bližnje in daljne okolice. Zmago bi morali po enakih pravilih vknjižiti populistični nasprotniki, ki so obljubljali socialne korektive.

Ampak izbire pravzaprav ni bilo

Ob koncu je Dombrovskisova koalicija s povednim imenom Enotnost zabeležila sorazmerno prepričljivo relativno večino z osvojenimi triintridesetimi sedeži v stočlanskem parlamentu. Drugouvrščeni levičarji iz vrst tristrankarske koalicije, imenovane Center harmonije, so sicer tudi osvojili zavidljivih 29 mandatov, vendar so kljub vsemu daleč od vladne odgovornosti. Dosedanji Dombrovskisovi koalicijski partnerji, kmetijci, zeleni in še dve manjši konservativni stranki, sta izkupičku premierjeve liste pač dodali še dodatnih trideset sedežev in zapečatili odgovor o sestavi nove (stare) vlade.

Ali so Latvijci res toliko bolj ozaveščeni od drugih narodov, ki jih je prizadela gospodarska kriza, da nagrajujejo ostre ukrepe v boju z njo? Morda. Še verjetneje je prevladal strah. Strah, da bi se z zmago levice znova okrepil vpliv mogočnega ruskega medveda, ki je bil v polpretekli zgodovini med drugim odgovoren za množične deportacije Latvijcev v Sibirijo. Navsezadnje ima Latvija od vseh baltskih držav  najštevilnejšo rusko manjšino, ki je je še vedno kar za trideset odstotkov.  Zato so Latvijci raje izbrali strogega latvijskega obrezovalca plač.

Foto: Kasjauns