Lahovnik: Najslabše je slamnati mandatar

Čeprav lahko v naslednjem tednu res nekdo predlaga novega mandatarja, ker, kot je dejal poslanec SD Miran Potrč, se “po hodnikih sliši, da ga nekdo išče in z njim že maha”, so v tem trenutku verjetnejše predčasne volitve. Ne bomo podprli predloga novega mandatarja, je včeraj pomenljivo napovedal predsednik poslancev SD Dušan Kumer. Še zadnje svarilo omahljivim poslancev, ki se bojijo za svoje poslanske stolčke, ni pomagalo, Borut Pahor zaupnice ni dobil.

“Najslabše, kar se lahko zgodi, je, da bodo našli slamnatega mandatarja, ki bi ga v zadnjem krogu glasovanj ustoličili brez novih volitev,” je Matej Lahovnik v Dnevniku komentiral sedanje stanje v državi, in se zavzel za “močno operativno vlado z večino v državnem zboru in mandatarja, ki bo dobil zaupanje ljudi na volitvah”.

…..

Po Makarovičevem mnenju bi morebitne predčasne volitve lahko bile priložnost za kampanjo, kjer bi v ospredje “končno prišle ključne teme – poti iz krize in ključna razvojna vprašanja”. Janez Janša in Pahor pa verjetno ostajata ključna politična akterja, meni.

A ob tem Makarovič “glede na dosedanje izkušnje” izraža skrb, da bodo nekateri v ospredje spet skušali poriniti medsebojna obtoževanja, poskuse diskreditiranja in nerelevantne ideološke teme. “A za zdaj so vse poti odprte,” je dejal za STA.

…..

Pahorjeva usoda pa je po njegovih besedah na prvem mestu v rokah njegove stranke. “Če bosta on in SD izbrala pot predčasnih volitev in pri tem še v nekem smislu politično unovčila Pahorjevo vlogo žrtve, sicer ne bosta zmagala na volitvah, lahko pa se še vedno utrdita na čelu levice z dobrimi možnostmi za zmago čez štiri leta.” Ob tem Makarovič še dodaja, da bo SD v primeru, da pristane na iskanje novega mandatarja pred volitvami, “dejansko odprla pot novim akterjem, ki bodo tako Pahorja kot SD tudi dolgoročno politično pokopali”.

…..

Kline napoveduje, da bo Janša še vrsto let ostal na čelu SDS, Pahorja pa ne bo med pomembnimi igralci na slovenskem političnem odru. Močno oslabljena pa bo tudi stranka SD. Po Klinetovih besedah se bodo pojavila nenavadno številna gibanja: “Vendar je že sedaj očitno, da so to bolj ali manj sateliti obstoječih strank.”

Po Klinetovem mnenju je malo verjetno, da lahko katero od novonastalih gibanj doseže kakšen omembe vreden rezultat na morebitnih predčasnih volitvah: “Večji premik se lahko zgodi v slovenskem političnem prostoru šele v nekoliko bolj odmaknjeni prihodnosti, morda na rednih parlamentarnih volitvah.”

Več: Reporter