Vse najboljše za Veliki šmaren

Vse najboljše za veliki šmaren! Nenavadno se sliši, kajne? Ker pa ga že imamo, dela prost dan, mi dovolite kratek poskus utemeljitve njegove relevantnosti tudi za tiste, ki sicer v krščanstvu ne iščejo navdihov, in za tiste, ki jih zanimajo predvsem konkretne zadeve tega sveta, kot sta denar in posel. Verniki, ki bodo ta dan preživeli v katerem izmed Marijinih svetišč, se bodo domov vrnili bogatejši. Mar ne bi bilo škoda, če bi preostali Slovenci ostali praznih rok?

Odmik od materialnega se kaže v sodobnih gibanjih za trajnostni razvoj, za zdravo prehrano, sonaravno bivanje, za varstvo okolja. Ta gibanja so lahko uspešna le takrat, kadar so resnična alternativa, ne le poskus doseganja drugačnih rezultatov z istimi sredstvi. Uživaš v bogati hrani, a te motijo maščobne obloge okrog pasu? Ni problema, odstranimo maščobo in dodamo umetno sladilo, pa boš lahko jedel, kolikor boš želel! Ne moreš živeti brez kave, ki ti uničuje živce? Izvoli, brezkofeinska kava! Všeč so ti meseni užitki, ne bi se pa vezal in skrbel za otroke? Tudi za to imamo tabletko.

V smer kakovosti in darovanja, stran od štetja in kopičenja

Rešitve so seveda lažne, tako kot je lažna slaščica brez sladkorja in maščobe, kava brez kofeina in tako naprej. Rešitev ni v tem, da še vedno trošim in kopičim, pa četudi bi mi uspelo odpraviti vse negativne učinke svojega početja. Težava niso učinki. Težava je logika trošenja in imetja, ker po tej poti človek nikoli ne bo prišel do sreče. Pristna rešitev pride, ko ugotovim tisto, kar so vedeli Marija in mistiki: vse daj in boš vse dobil. Marija je bila zadovoljna tudi v najtežjih trenutkih in je na koncu vse dobila, ko jo je Bog »mimo vrste« vzel k sebi (to je vsebina praznika Marijinega vnebovzetja). Ljudje znamo biti nezadovoljni tudi v dobrih trenutkih življenja in na koncu, najpozneje v trenutku smrti, izgubimo vse, kar smo s težavo pridobili in s tesnobo ohranili.

Na veliki šmaren, dela prost dan, vam voščim, da bi naredili en korak na poti pristne alternative. V smer kakovosti in darovanja, stran od štetja in kopičenja.