L. Novak, nsi.si: Vsak človek ima pravico do dostojnega pokopa

Predsednica NSi Ljudmila Novak je na novinarski konferenci spregovorila o predlogu zakona o dostojnem pokopu, ki ga je NSi pripravljala že nekaj mesecev. »Pokop mrtvih je temeljno civilizacijsko načelo in vsak človek ima pravico do dostojnega pokopa, do groba in spomina«. S temi besedami je predsednica NSi v uvodu utemeljila glavni razlog za pripravo omenjenega zakona.

V nadaljevanju je pojasnila, da je predlog usklajen tudi z mednarodnim pravom in Ženevsko konvencijo, tako da se Slovenija s tem predlogom približuje ureditvam, kot jih poznajo druge države Evropske unije, ki so to problematiko po večini že zdavnaj uredile.

»Letos mineva 100 let od začetka prve svetovne vojne, leta 2015 bo minilo 70 let od konca druge svetovne vojne in 25 let od slovenskega plebiscita in zato je skrajni čas, da tudi Slovenija to problematiko uredi na civilizacijski način,« je dejala Ljudmila Novak in navedla, da je po zadnjih podatkih Inštituta za novejšo zgodovino v povojnih pobojih umrlo kar 14.885 ljudi. »V to številko pa še niso zajete druge žrtve – Hrvati, Srbi, Bosanci, Albanci, Italijani, Nemci in pripadniki drugih narodnosti, ki so prav tako bili pobiti v času vojne oz. v času ko so se po vojni umikali preko našega ozemlja,« je še dodala.

Med nami so še vedno tragične in zamolčane zgodbe

»V Novi Sloveniji ocenjujemo, da Slovenija po vseh teh letih, ko so med nami še vedno tragične in zamolčane zgodbe iz polpretekle zgodovine, ne more normalno delovati,« je dejala Ljudmila Novak in pojasnila, da s tem predlogom sledimo tudi pozivu članov SAZU-ja, ki so letos septembra pozvali k ureditvi problemov na področju vojnih in povojnih pobojev, prav tako pa je to zapisano v sedanji koalicijski pogodbi.

Zakon o dostojnem pokopu kot preizkusni kamen politične kulture

»Želimo si, da ne bi bil zakon o dostojnem pokopu kamen spotike, ampak stopni kamen na poti reševanja problemov in tudi preizkusni kamen za novo politično kulturo, ki si jo v Sloveniji vsi želimo,« je dejala Ljudmila Novak in izrazila upanje, da bo ta simbolna gesta dostojnega pokopa na nek način pripomogla k spravi, pomiritvi v Sloveniji in lažjemu reševanju problemov tudi na drugih področjih.

»Naj opozorim, da naš zakon o dostojnem pokopu ne pomeni abolicije ali spregleda odgovornosti tistih, ki so krivi za usmrtitve. Pristojnost za preiskovanje teh dejanj ostaja na strani organov preiskovanja, kazenskega pregona in sodstva. Želimo si, da bi zakon dobil čim širšo podporo, zato ga bomo pred vložitvijo predstavili vsem parlamentarnim strankam in drugim zainteresiranim civilnim združenjem – Novi slovenski zavezi, Komisiji za mir in pravičnost, Zvezi borcev in drugim organizacijam, ki si bodo to želele. Nekateri pravijo, da že obstoječi zakon ureja povojna grobišča, a to ne drži. Nekaterih pomembnih problemov ne rešuje in zato tudi nismo dosegli posebnega napredka pri odkrivanju in evidentiranju prikritih povojnih grobišč, pokopu žrtev in postavitvi primernih obeležij,« je še povedala predsednica NSi.

Več lahko preberete na spletni strani NSi.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.