Kršinar: Jogurt revolucija na MMC RTV Slovenija

Vodstvo nacionalne RTV sili novinarje na MMC v podpis vnaprej pripravljene kolektivne izjave, s katero izražajo »načelno podporo spremembam statuta RTVS, ki vključuje tudi reorganizacijo MMC«. Izjavo, ki spominja na kontroverzno peticijo 571 novinarjev, zdaj podpisujejo zaposleni in honorarni novinarji, mnogi med njimi, če že ne večina, iz strahu, da ne bi izgubili službo.

Po spremembah statuta RTV naj bi MMC vodilo 15 urednikov iz radia in televizije, položaj odgovornega urednika MMC pa bi ukinili, s čimer bi se znebili Uroša Urbanije. Obstaja pa velika verjetnosti, da bi bila taka poteza v nasprotju z veljavnim zakonom o medijih, ki določa, da mora imeti vsak medij odgovornega urednika.

Zanimivo je tudi, da se nekateri od zaposlenih novinarjev na MMC o spremembah posebej pogovarjajo z vodilnimi možmi na nacionalki, kar dokazuje pismo, ki ga naokoli pošilja novinarka Kaja Sajovic: »No, mislm, da se je treba umirit. Kot nekdo, ki se že 2 let pogovarja z vodstvom, mal bolj vem, kako bodo stvari izgledale in izgledal bo precej bolš. Vsi bomo na boljšem – razen seveda ljudi, ki so bili zdej nepravično priviligirani. Zdaj bomo enaki. Verjamem, da enim, ki so prežvel 2 let lezenje v rit človeku, ki pooseblja najslabše, kar obstaja v novinarstvu, ne bo všeč.« Dodaja še, da »pogodbe so že pr Naci, mi še naprej pišemo novice, radijci in televizijci bodo svoj podportal dobil, v MMC bo večjo vlogo prevzel turnusni, vodja sekcije bo koordiniral s TV urednikom občasno.«

Napoveduje, da bo 25. januarja, ko naj bi programski svet sprejel spremembe statuta, odprla šampanjec.

Več: Reporter