Križev pot nerojenega otroka, ki v materi začuti, da se besede o splavu dotikajo njega

Nerojeni otrok v materi začuti, da se besede o splavu dotikajo njega 2. postaja križevega pota nerojenega otroka: Jezus vzame križ na svoje rame – nerojeni otrok močen v svoji materi posluša glasove, ki jih ne razume, a nekaj mu govori, da se te hladne besede dotikajo njega.

Molimo te, Kristus, in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil.

»Vzeli so torej Jezusa. Nesel si je križ in šel ven proti kraju, imenovanemu Kraj lobanje, po hebrejsko Golgota.« (Jn 19,17)

Že tretjič je vtipkala telefonsko številko ginekološke ambulante. In jo vsakič znova zbrisala. Vsakič se ji v glavi odvrti film zadnjih dogodkov, v katerem išče vsaj žarek upanja za drugačno odločitev, a ga ne najde. Številka je napisana. Tri, štiri, zdaj. Pritisne tipko za klicanje. Od tu naprej gre laže. Oglasi se uradno prijazna medicinska sestra na drugi strani in ji določi datum za pregled.

Tako, urejeno je. Košček bremena pade z nje, v duši pa začuti pekočo bolečino. Ta zajame tudi otroka. Nerojeni otrok nemočen v svoji materi posluša glasove, ki jih ne razume, a nekaj mu govori, da se te hladne besede dotikajo njega. Njega, ki ga nihče ni nič vprašal, saj nikogar ne zanima, kaj želi on. Pred njim je težka pot, ki je ne razume. Samo sprejema in trpi.

Usmili se nas, o Gospod! 
Usmili se nas.