Kozmologija Kozma Ahačiča, poglobljen razmislek o sodobni Sloveniji

Kozmologija podaja na skoraj dvesto straneh celovit pogled v domala vsa vprašanja, ki se dotikajo sodobne slovenske družbe. Seveda pa Kozma Ahačič kot jezikoslovec postavlja tudi vprašanja in odgovore glede našega odnosa do slovenskega jezika. Ima jezik vonj? Lahko ljubimo jezik, ki ga sovražimo? Kaj je prava ljubezen do jezika in kaj skrb zanj? Preprost, dostopen slog esejev skriva za sabo počasno, natančno pisanje. Kot pravi Nabokov: pisatelj bi moral imeti natančnost pesnika in domišljijo znanstvenika. Za eseje Kozme Ahačiča to vsekakor velja. Foto: Jure Makovec

Jezikoslovec Kozma Ahačič, sicer predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in urednik portala Fran, je izdal zanimivo knjigo esejev, ki so nastali na podlagi kolumn, ki jih je v minulih letih pisal za časnik Delo. Knjiga podaja na skoraj dvesto straneh celovit pogled v domala vsa vprašanja, ki se dotikajo sodobne slovenske družbe. Zanimiva je tudi kot oblikovalski dosežek večkrat nagrajenega oblikovalca Jurija Kocuvana, saj ima naslovnica globoki tisk in je vsebinsko povezana s tematiko esejev.

Kozmologija je univerzum, v katerem se prepleta punk s klasiko in pop z eksperimentalno glasbo. V esejih se opis pariške parfumerije neopazno preliva v razmišljanje o iskanju prave besede in o spopadanju z neopisljivostjo jezika. Od šolstva, glasbe, jezikovnih vprašanj do problemov sodobne znanosti – vsi razmisleki vodijo k temeljnim človeškim vprašanjem, recimo: kako najbolje izkoristiti čas, ki nam je na voljo; kako preseči površnost in doseči poglobljenost, ki edina daje izjemne rezultate; kako ob ukvarjanju s podrobnostmi razumeti tudi celoto; kako ohranjati notranji mir sredi vsakdanjega vrveža; kako se spopadati s sodobnim, »poenostavljenim« svetom?

Gre za zrelo delo razmišljujočega kristjana, ki išče rešitve znotraj današnje, po njegovem mnenju izrazito »mimobežne« družbe:

»Mimo bežimo, ker ne vemo več dobro, kam bi želeli iti. V želji po pluralizmu ciljev in vrednot smo si v Evropi za osnovni cilj postavili brezciljnost in relativizem. To ni pot nikamor, o kateri je pred leti pel David Byrne. To namreč sploh ni pot.«

Kozma Ahačič veliko piše tudi o vzgoji in o problemih sodobnega šolstva

Zbirka esejev Kozmologija je tudi kot oblikovalski dosežek večkrat nagrajenega oblikovalca Jurija Kocuvana, saj ima naslovnica globoki tisk in je vsebinsko povezana s tematiko esejev.

»Za našo družbo je učitelj vreden tako malo, da to počasi vedno bolj škodi predvsem nam samim, našim otrokom. V svet, ki je poln krivic, jih pošiljamo iz šol, v katerih krivic ne rešujejo več znotraj šole, ampak s pritiski od zunaj. V službe s problematičnimi šefi jih pošiljamo iz šol, kjer učitelj več ne bi smel biti avtoriteta v razredu ali na izletu, univerzitetni profesor pa v predavalnici. Izobražujemo jih v milnih mehurčkih, obloženih z vato, nato pa smo začudeni, če jim ne uspeva med koprivami. Komu naj se dijaki v takšnem sistemu sploh še upirajo, nad kom naj bodo razočarani, kje naj se učijo ‘političnega’ in ‘civilnodružbenega’ delovanja?«

Kaj je prava ljubezen do jezika in kaj skrb zanj?

Seveda pa Kozma Ahačič kot jezikoslovec postavlja tudi vprašanja in odgovore glede našega odnosa do slovenskega jezika.

Ima jezik vonj? Lahko ljubimo jezik, ki ga sovražimo? Kaj je prava ljubezen do jezika in kaj skrb zanj?

Preprost, dostopen slog esejev skriva za sabo počasno, natančno pisanje. Kot pravi Nabokov: pisatelj bi moral imeti natančnost pesnika in domišljijo znanstvenika. Za eseje Kozme Ahačiča to vsekakor velja.

Knjigo lahko naročite preko spleta

Založba Goga.

Kozma Ahačič: Kozmologija. Novo mesto: Goga, 2020. 200 str. 24,90 eur