Konec tedna v Dublinu razprava o Siriji

V ponedeljek in torek kmetijski ministri držav članic EU razpravljajo o Skupni kmetijski politiki. Evropska komisija pa bo objavila predlog, ki predvideva sklenitev pogodbe s posamezno članico, po kateri se bo ta obvezala, da bo izvedla reforme v zameno za evropsko pomoč.

V sredo bo Evropska komisija objavila dva predloga, da se na ravni EU razpravlja o najpomembnejših reformah v gospodarski politiki držav članic, preden bodo te sprejete na nacionalni ravni. S tem se želi doseči predvsem to, da se morebitni negativni učinki ukrepov v eni državi članici pravočasno ugotovijo in se ne prenesejo na druge članice.

V sredo bo Odbor za zunanjo politiko EP razpravljal o predlogih resolucije o napredku Bosne in Hercegovine in Turčije v pridružitvenem procesu, glasovanje o tem pa je predvideno v četrtek.

V četrtek in petek bosta s poslanci v EP razpravljala Herman Van Rompuy in Jose Manuel Barroso, o sklepih nedavnega srečanja voditeljev EU v Bruslju.

V petek in soboto bo v Dublinu potekalo neformalno srečanje ministrov za zunanje zadeve, ki bodo med drugim poskušali premostiti razlike glede pogledov na ukinitev embarga za uvoz orožja za sirijsko opozicijo. Francija in Velika Britanija močno podpirata ukinitev embarga, medtem ko Avstrija temu močno nasprotuje, Nemčija, ki sicer temu tudi nasprotuje, pa se je pripravljena o tem še pogovarjati.

Viri: Press and Communication – Cabinet of EPP Group in European Parliament & eubusiness.com

Foto: Amnesty