Konec bančne tajnosti v Avstriji

avstrija zastavaO tem se je govorilo že kar nekaj časa, sedaj je tako daleč: Avstrija bo s 1. oktobrom posredovala slovenskim finančnim organom informacije o vseh računih, ki jih imajo Slovenci odprte v Avstriji.

Ta informacija v prvi vrsti za vas ni pomembna, če ste FURS obvestili o tem, da imate v tujini odprt račun. V vsakem primeru bo FURS prejel podatke fizičnih oseb in pravnih subjektov. Torej ime vlagatelja, naslov, davčno številko, datum in kraj rojstva, številko računov vrednostnih papirjev, stanje na računu, itd. V prvi vrsti jih bodo zanimali dvigi in nakazila z računov v znesku 50.000 evrov ali več. Najprej bo FURS prejel podatke za leto 2015, nato za 2016, po 31. 1. 2017 pa bo šlo za avtomatično elektronsko posredovanje podatkov davčni upravi.

V vsakem primeru morate za obdobje 10 let imeti vsa dokazila o izvoru vašega premoženja. V nasprotnem primeru vas čaka obdavčitev v višini 70 % vrednosti premoženja. Zanimivo bo videti koliko denarja imajo Slovenci naloženega v Avstriji. Na drugi strani pa se tega verjetno mnogi ne veselijo.

Sprašujemo se, če bo s tem finančni svet postal bolj pravičen? Vsekakor je pošteno, da vsak plača davek na zaslužen denar, kot to določa zakon. Ni pa pošteno, če bi prihajalo do dvojne obdavčitve in prav tako ni pošteno, če želi imeti država preveč. Prav nesramno pa je, če bodo nastradali samo bolj naivni. Tisti, ki se pač bolj znajdejo, pa bodo zopet odnesli celo kožo.

Zapisano je zgolj tarnanje, koristilo ne bo nikomur. Dejstvo pa je, da v zadnjih tednih zelo veliko ljudi in podjetnikov kliče, ker bi želelo informacijo, kaj jim je narediti. Enoznačnega odgovora ni. Prva rešitev je morda zaprtje računa ali da sami prijavimo račune pri slovenskih oblasteh. S tem pa se seveda ne bomo ognili preverjanju za nazaj. Še vedno moramo dokazati izvor premoženja. Posvet s strokovnjaki vsekakor ne bo škodil.

Marko Kocuvan je neodvisni finančni svetovalec.