Koliko nam bo prineslo varčevanje pri WC papirju?

Državljani Slovenije smo proti koncu vladanja levega trojčka spet deležni varčevanja na pravem koncu –  pri WC papirju. Na začetku mandata nam je predsednik vlade obljubil varčevanje pri svojih kavicah, kar smo ob nepoznavanju “pahorizmov” šteli kot metaforično izjavo in pričakovali resnične varčevalne ukrepe.

Varčevalni ukrepi

Sedanji ukrepi vlade na področju varčevanja ministrstev in vladnih služb, pa gredo v smeri varčevanja na področju najemanja konferenčnih dvoran, tiskanja papirja, uporabe pisarniškega materiala, pijač za pogostitev in tudi porabe toaletnega papirja. Menda bodo morala ministrstva pri teh rečeh še posebej paziti.

Izračun

Pa smo šli računati, koliko bi prinesel prihranek pri uporabi toaletnega papirja, ki se zdi v tej družbi “šparalnih” parametrov najbolj banalen.

Na ministrstvih in vladnih službah je takole na palec zaposlenih 20.000 ljudi, (podatek iz leta 2009 kaže, da je število zaposlenih  17.638). Pa recimo, da vsak zaposleni dvakrat dnevno rabi toaletni papir v količini 8 lističev.

Vsi zaposelni na ministrstvih tako porabijo 2.133 rolic dnevno, kar znaša (če upoštevamo ceno dvoslojnega, neodišavljenega papirja = 0,21 €) 448 € na dan. Če bi porabo toaletnega papirja na vseh ministrstvih in vladnih službah zmanjšali za ogromnih 30% bi prihranek znašal “neverjetnih” 148 € na dan.

Dovolj je zafrkancije!

Po mojem mnenju je podobno kot s Pahorjevimi kavicami na začetku mandata. Draga vlada, ali nas lahko prosim nehaš jeziti s takimi varčevalnimi ukrepi? Res je čas za predčasne volitve, tudi zaradi “sposobnosti” te vlade pripraviti tako obsežne, dodelane  in učinkovite varčevalne ukrepe.

Foto: Brandon Blinkenberg, SXC