Kočevski Rog: Dan spomina, ki ga potrebujemo živi, ne mrtvi (FOTO)

Predstavniki Nove zaveze polagajo venec Foto: Aleš Čerin
Predstavniki Nove zaveze polagajo venec Foto: Aleš Čerin

Spominska slovesnost pri kapeli ob breznu pod Krenom v Kočevskem rogu se je začela z mašo za vse pokojne žrtve, ki jo je ob somaševanju številnih duhovnikov daroval beograjski nadškof in metropolit mag. Stanislav Hočevar. Že večer prej so mladi v sodelovanju z župnijo Kočevje pripravili celonočno molitveno bdenje.

Venec so ob rob brezna položili predsednik republike Borut Pahor, predstavnika Nove zaveze Peter Sušnik in Justin Stanovnik, predsednik SDS Janez Janša, predsednica NSi Ljudmila Novak in predstavniki nekaterih krajev.

Tone Rode: Izhajati iz resnice in Slovenci hočemo živeti v miru

Osrednji govornik na slovesnosti je bil direktor Družine Tone Rode, ki je povedal, da moramo “za pravilno osveščanje spomina izhajati iz resnice. Biti ponižno odprti za vso nepredvidljivo, tudi bolečo težo resnice” in da je “res možno začasno zgraditi konsenz na mitu”, vendar “mit, ki temelji na laži, nima samo kratkih nog, temveč tudi rakavo drobovje in zakrknjeno srce.”

Govorec je poudaril, da “nikakor ne moremo mimo dejstev, ki so pripeljala do ene izmed največjih tragedij v zgodovini slovenskega naroda. Ne moremo molčati, dokler ne bo napočil nov čas iskrenega skupnega vrednotenja vsega, kar se nam je zgodilo. Naša dolžnost in odgovornost je, da preprečimo, da bi se zmote in napake s preteklosti, ki so povzročile toliko gorja, še kdaj ponovile.”

V nadaljevanju je povedal, da se “v časih, ko se na videz spet temni na obzorju, ne smemo pustiti zavesti v malodušje. Iz nešteto grobišč se oglaša vest, ki se ne da utišati. Slovenci hočemo živeti v miru, spravljeni s seboj in med seboj. Prepričan sem, da je to iskrena želja tihe večine.” (celoten govor)

Kulturni program

Med mašo in na kulturnem programu po njej je pel mešani pevski zbor Antona Foerstra pod vodstvom Damijane Božič Močnik, v kultrunem programu pa še pevca Marcos in Bernarda Fink, recitiral pa je dramski igralec Ivo Ban.

Slovesnost je potekala v pietetnem duhu v odlični organizaciji Nove zaveze in župnije Kočevje.

Foto: Aleš Čerin