Kamnik: Kdo bo državna prvakinja v orientacijskem teku?

Ajda Flašker
Ajda Flašker

Kamnik bo v nedeljo, 24. 5. 2015, gostil državno prvenstvo v orientacijskem teku v šprintu. Na progi, ki jo je zasnoval en od najhitrejših šprinterjev v Sloveniji, Nejc Zorman (OK Komenda), se bodo med sabo spopadla najboljša slovenska dekleta, njihov uspeh pa bo dodatno obogatil in ovrednotil nastop avstralske reprezentantke Jasmine Neve, ki je bila na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala v sprintu na Tasmaniji odlična 22. Tokrat bo tekla v dresu OK Komenda.

Stavnice največ možnosti pripisujejo najuspešnejši slovenski tekmovalki zadnjega desetletja – Mojci Flerin (Kamniški OK) – domačinki, ki pa sicer ni specialistka za tek po trdi podlagi in za sprint nasploh. Mojca je sicer od leta 2011 dosegla 3 naslove državne prvakinje, le v letu 2014 jo je prehitela Ajda Flašker (OK Komenda). Ajda je v zadnjih letih imela smolo s poškodbami in zdravjem, zaradi česar je morala odpovedati kar nekaj nastopov. Nastopila je zgolj v na DP sprint 2014, kjer je zmagala s 5 sekundami prednosti.

Med skrite favoritinje se uvršča kar nekaj deklet. Nuša Jeram (OK Azimut) je najboljša slovenska šprinterka doslej v mladinskih kategorijah in ima v lasti kar nekaj najboljših slovenskih rezultatov na evropskih prvenstvih. Tekaško je v letošnji sezoni konkurenčna najboljšima članicama, za zmago pa bo potrebna popolna zbranost in optimalna izbira poti.Tajda Foški (OK Polaris) se je v sezoni 2015 redko pojavljala na tekmah v orientacijskem teku, je pa bil njen trening v tem času precej kvalitetnejši kot v preteklih letih, ko je bila fizična priprava njena šibka točka. Ker je znana kot tehnično izvrstna tekmovalka, bi utegnila presenetiti. Urša Tomažin (OK Azimut) se je v letošnjem letu udeležila kopice tekem hrvaškega prvenstva v šprintu in tudi hrvaškega državnega prvenstva. Tam je kar nekajkrat stala na stopničkah, kar jo uvršča med resne kandidatke za zmagovalni podij.

Vas zanima razplet? Tekmovalni center bo v Kavarnici na Glavnem trgu, prvi start pa se bo dogajal ob 10:30. Povabljeni kot gledalci, lahko pa se tudi sami preizkusite na ulicah starodavnega mestu Kamnik v kakšni od rekreativnih kategorij. Več o tekmovanju in prijave.

Vir: Orientacijska zveza Slovenije (Klemen Kenda)

Foto: WorldOfO, domači arhiv Nuše Jeram