Kavne kapsule predstavljajo odličen način priprave kave

Pri nakupu aparata za kavo se soočamo z vprašanjem, katero vrsto kavnega avtomata izbrati, saj na trgu obstaja več različnih možnosti. Avtomati na kavne kapsule so postali priljubljeni zaradi svoje preprostosti in praktičnosti. Med najbolj uveljavljenimi in razširjenimi aparati so klasični oz. ročni espresso avtomati. Nekoliko nadgrajena verzija teh so avtomatski espresso avtomati, ki kavo dozirajo samostojno. Poleg teh pa so tu še kavni aparati s filtrom.

Enostavna priprava kave

Avtomat na kavne kapsule ima več prednosti. Prva in verjetno najbolj očitna prednost je enostavna priprava kave. Uporaba takšnega aparata je izjemno preprosta – kavne kapsule le vstavimo v avtomat in pritisnemo na enega od gumbov za doziranje kave. Te gumbe lahko uporabimo tudi za izbiro želene količine kave, odvisno, ali želimo krajšo ali daljšo kavo. Po pripravi kave kapsula samodejno pade v košarico za odstranjevanje, kar olajša čiščenje.

Hitra priprava kave

Hitrost priprave kave je še ena od glavnih prednosti aparatov na kavne kapsule. Celoten postopek traja le nekaj sekund in brez potrebe po naši neposredni prisotnosti. Enostavno postavimo skodelico, vstavimo kapsulo in pritisnemo gumb. V nekaj trenutkih je okusna kava pripravljena in pripravna za uživanje. To je še posebej koristno za tiste, ki imajo natrpan urnik in ne morejo izgubljati časa s pripravo kave.

Čistost priprave in enostavno čiščenje

Poleg tega pa aparati na kavne kapsule zagotavljajo čisto pripravo. Ker ni potrebe po doziranju kave v ročko, je postopek izjemno higieničen. Kava je zaprta v kapsuli, kar pomeni, da ni razlitja ali ostankov kave po aparatu. To je še posebej koristno v pisarnah ali domovih, kjer želimo, da je priprava kave čim manj zamudna in čim bolj čista. Čiščenje takšnega aparata je enostavno in ga je treba opraviti le približno na vsakih 300 pripravljenih kavic, kar dodatno olajša vzdrževanje.

Priljubljenost kavnih kapsul – vzpon in tržna rast

Kava je ena najbolj priljubljenih pijač na svetu, saj po nekaterih ocenah ljudje dnevno spijejo kar dve milijardi skodelic tega dišečega napitka. Priprava kave ponuja številne možnosti, med katerimi je v zadnjem času vse bolj priljubljena uporaba kavnih kapsul. Prodaja teh kapsul je v preteklem letu zabeležila velik porast, saj se je povečala za 24 odstotkov. Skupna svetovna vrednost prodaje kavnih kapsul je ocenjena na impresivnih 11,37 milijarde evrov.

Različne vrste kav – Arabica in Robusta

Raznolikost okusov kave je neposredno povezana z vrsto kavnih zrn, ki se uporabljajo pri pripravi. Med najbolj znanimi vrstami so Arabica in Robusta. Arabica raste na nežnih in zahtevnih rastlinah ter najbolje uspeva na visokih nadmorskih višinah, zlasti v Srednji in Južni Ameriki ter vzhodni Afriki. Njena aroma se izrazito razvija na teh visokogorskih območjih.

Robusta pa je bolj trdna vrsta kavnih zrn, ki je odporna na različne vremenske pogoje tropskega podnebja. Raste na nižinskih območjih, kjer je vroče in vlažno, predvsem v zahodni Afriki in jugovzhodni Aziji. Kave Nespresso, na primer, izvirajo iz 15 različnih držav in 3 celin. Različni izvori in vrste kave prispevajo k pestrosti okusov in arom, ki jih lahko uživamo ob pitju kave.

Količina kofeina v kavnih kapsulah

Količina kofeina, ki ga vsebujejo kavne kapsule, je odvisna od vrste zelene kave, ki se uporablja v njihovi recepturi. Na splošno lahko rečemo, da Robusta kava vsebuje višjo vsebnost kofeina v primerjavi z Arabico. Robusta povprečno vsebuje približno 2,4 % kofeina, medtem ko Arabica vsebuje približno 1,3 % kofeina. Kapsule brez kofeina pa vsebujejo zelo malo kofeina, običajno manj kot 0,1 %. Če imamo klasično Nespresso kapsulo s 5 grami mlete kave, ki je čista Arabica, bo vsebovala približno 65 miligramov kofeina.

Vir budnosti, koncentracije in zdravja

Kava je priljubljena pijača, ki je znana po tem, da pomaga ljudem, da ostanejo budni in bolj pozorni. Ta čarobna napitek ni samo vir energije, temveč lahko izboljša tudi vašo telesno zmogljivost in vam pomaga ohranjati koncentracijo ter se bolje osredotočiti na svoje naloge. Poleg tega ima kava številne zdravstvene koristi, saj lahko pomaga pri zmanjševanju tveganja za razvoj nekaterih resnih bolezni.

Ob zaključku lahko povzamemo, da smo pri izbiri aparata za pripravo kave soočeni z mnogimi možnostmi, od klasičnih espresso aparatov do aparatov na kavne kapsule. Medtem ko ima vsaka vrsta aparata svoje prednosti, so aparati na kavne kapsule postali priljubljeni zaradi svoje preprostosti in praktičnosti. Enostavna priprava kave, hitrost, čistost priprave in enostavno čiščenje naredijo te aparate privlačne za vse, ki cenijo dobro skodelico kave brez nepotrebnega napora.1 komentar

  1. Slaba stran kapsul pa je, da so na enoto kave znatno dražje, kot kava, ki jo kupiš tako.

Comments are closed.