Katarina na večerji

Nedelja popoldan. Prižgana televizija. Čisto po naključju zasledim razvedrilno oddajo Ugani, kdo pride na večerjo. Takšnih razvedrilnih oddaj sicer nimam navade spremljati, a vseeno. Na ekranu se ob voditeljici razvedrilne oddaje Anji Tomažin prikaže nekdanja notranja ministrica in predsednica LDS v odhodu Katarina Kresal. Sem že omenil, da je bila oddaja razvedrilna? Ne? Ja? Ja! No, potem še enkrat omenim: v razvedrilni oddaji Ugani kdo pride na večerjo, je gostovala vidna, sedaj že propadla političarka.

Groteskne sfere novinarstva

Ni navada in ne spodobi se, da razvedrilne oddaje gostijo politike, ugotavlja Združenje novinarjev in publicistov. A tokrat je, po mojem mnenju, zadeva eskalirala v še bolj groteskne sfere medijskega profesionalizma in neodvisnega novinarstva. Ne samo, da je celotna oddaja potekala na nivoju nekakšnega piarja, ki ga je vodila voditeljica, s katerim je očitno poskusila rehabilitirati Kresalovo, ki je osebno vpeta v več glavnih afer v Sloveniji, ki so se zgodile zadnja leta, Tomažinova je Kresalovo skozi celotno oddajo tikala.

Takšnega neprofesionalizma na področju novinarskega dela, na javni televiziji, ki je financirana s strani davkoplačevalskega denarja, ne pomnim. Združenje novinarjev in publicistov zato pravilno ugotavlja, da je TV Slovenija z omenjeno oddajo zlorabila javni televizijski čas za nekaj najbolj neetičnega in neprofesionalnega. Glede na to, da je sedanje vodstvo RTV Slovenija dobesedno erotično navezano na veljake tranzicijske levice, in ker v prihodnjih dneh lahko pričakujemo začetek sodnega postopka na okrožnem sodišču v Ljubljani v zvezi z afero bulmastifi, je nedeljsko lapanje Tomažinove in Kresalove precej logična poteza.

Obudimo spomin

Skrivnostne okoliščine smrti Saše Baričeviča v znani aferi bulmastifi namreč še vedno burijo duhove. Potem, ko so stvari okoli dogajanja na Oražnovi ulici v Ljubljani že dolgo časa na mrtvi točki, se vendarle obeta njihova razjasnitev. Začelo naj bi se sojenje dvema obtoženima policistoma Dušanu Mikolčeviču in Alešu Conradiju. Oba bosta morala pojasniti, zakaj nista zavarovala ključnih dokazov, čeprav naj bi ju Baričevičeva sestra Dea Baričevič opozorila na najdbo sledov krvi v prvem nadstropju hiše. Policija se kljub opozorilom ni odločila za preiskavo prvega nadstropja. A glasovi o tem, da pri omenjeni aferi ni šlo zgolj za spolno zlorabo psov in protipravno vračanje psov lastniku, ampak da je bila zelo verjetno tam v času tragedije prisotna tudi neznana tretja oseba, niso potihnili. Zato so kraj dogodka lani pregledali tudi kriminalisti specializiranega oddelka tožilstva. Tega je prej vodila nekdanja tožilka Branka Zobec Hrastar, po njenem odhodu – iz preiskave se je izločila, ker naj bi se osebno poznala z Deo Baričevič, pa še to je storila šele takrat, ko je bila glavnina preiskave že končana – pa Dragica Kotnik. Kriminalisti so ob pregledu hiše odkrili sledove krvi na dveh stikalih. Ti so bili tam vse od dneva tragedije. To pa tako za policijo kot tudi za nekdanjo tožilko Zobec Hrastarjevo ni bilo pomembno. Slednja je odredila le raziskovanje izvora fotografije mrtvega Baričeviča.

Tožilstvo je na podlagi novih dokazov marca lani vložilo predlog za izdajo odredbe za pregled telefonskih klicev, a do tega ni prišlo, ker je preiskovalna sodnica predlog zavrnila. Tožilstvo je nato ponovno vložilo nov predlog za pregled telefonskih klicev. Preiskovalna sodnica je nato, tik pred iztekom roka, do katerega so bili mobilni operaterji dolžni hraniti podatke, le ugodila tožilcem. Ti so junija lani, prav na podlagi pregleda telefonskih pogovorov, na okrajno sodišče vložili obtožni predlog zoper policista Mikolčeviča in Conradija. Obtožena sta nevestnega dela v službi.

Tretja oseba?

V sodnem postopku bi se lahko izkazalo, kdo je bila tista morebitna tretja oseba v hiši v času tragedije. Tožilstvo je namreč v svojem spisu navedlo izjavo priče, ki trdi, da je še v času, ko so na kraj prihajali kriminalisti, po Oražnovi ulici z veliko hitrostjo odpeljal večji terenski avto črne barve prestižne znamke. Pri tem je voznik avta z agresivno vožnjo z gotovostjo nakazoval, kot da beži pred čem ali nekom. Kot piše v tožilskem spisu, je priča prepričana, da je v avtu sedel odvetnik Miro Senica. To je potrdil tudi sodelavec omenjene priče. Tožilstvo naj bi v dokumentu navajalo tudi, da je Senica med drugim lastnik terenskega avtomobila znamke porsche cayenne/S, črne barve. Senica, ki je sicer partner nekdanje ministrice za notranje zadeve Kresalove – spomniti je potrebno tudi to, da je njen stric, kinolog, Rajko Rotner napisal strokovno mnenje o vračilu bulmastifov lastniku, kasneje pa zaradi tega bil ovaden zaradi ponarejanja listn -, je pred časom že zagrozil s kazenskimi ovadbami za vse, ki bi širili zgodbe o tem, da je bil sam prisoten pri tragediji Baričeviča. Strah pred resnico je očitno velik. Se je pokazal tudi na nedeljski večerji s Katarino?

Foto: LDS Kamnik