Katalonija: ZA glasovalo več kot 90 % vseh, ki so uspeli priti na volišča

Katalonska vlada je sporočila, da je 90,9 % vseh, ki so uspeli priti na volišča, na glasovnicah izbralo in obkrožilo »DA« Oblasti v Kataloniji so tudi sporočile, da je na 176.565 glasovnicah bila označena izbira »NE«, kar z drugimi besedami pomeni, da je bilo proti vzpostavitvi nove države na tleh kraljevine Španije vsega 7,87 % državljanov, ki so se uspeli udeležiti nedeljskega referenduma.

Katalonija ima sicer kar 5.340.000 državljanov, ki imajo volilno pravico, kar pomeni, da se je glasovanja udeležilo manj kot polovica volilnih upravičencev (42,3 %), 2.020.144 pa jih je glasovalo za neodvisno Katalonijo.

Predstavnik za tisk pri katalonski vladi je tudi povedal, da je španska policija vsaj 770 tisočim volivcem preprečila, da bi se udeležili referenduma. Predstavljeni izid glasovanja pa je bil narejen na osnovi preštetih glasovnic, ki jih španska policija ni uspela zapleniti. Španska policija je sicer zaprla kar 46 volišč, med samim glasovanjem pa je policija posredovala na več kot 40 voliščih. Tudi katalonska policija je širom Katalonije zaprla 244 volišč, nekoliko kasneje pa je še sporočila, da je bilo glasovanje v celoti onemogočeno na 79 od skupno 2. 315 volišč.

Predstavnik za tisk pri katalonski vladi je tudi povedal, da so centralne oblasti preprečile, da bi se v vsaj 400  šolskih prostorih uredila volišča, opozoril pa je tudi na zaplenjene volilne liste.

Predsednik katalonske vlade Karles Pućdemon je že razglasil zmago zagovornikov neodvisnosti Katalonije. Poudaril je, da so se Katalonci enoglasno odločili katalonskega naroda za lastno državo. V Madridu pa je španski ministrski predsednik Španije Marijano Rahoj v izjavi za javnost povedal, da referenduma »ni bilo«, saj ga je špansko ustavno sodišče razglasilo za neustavnega.

V teh zaostrenih razmerah je tekom nedelje in današnjega dne, 2. 10. 2017, prišlo do spopadov med zagovorniki neodvisnosti in španskimi varnostnimi silami, ki so pod trdno kontrolo centralnih oblasti v Madridu. V spopadih je bilo ranjenih preko 800 ljudi, na srečo, vsaj zaenkrat, ni bilo smrtnih žrtev. Zaradi kršenja človekovih pravic in svobode so sindikati za jutri, 3. 10. 2017, razglasili generalno stavko po celotni Kataloniji.