Kar mora vedeti vsak moški

na-cerkljanskemV filmu Secondhand Lions, v znamenitem prizoru v lokalu (oglejte si v spodnjem videu), kjer mladenič nesramno izziva Huba Mc Canna, upokojenega pripadnika Francoske tujske legije, le-ta pove najprej nekako takole: “To je odličen primer o tem kar sem govoril … Odkar je ta mladenič sesal mamino mleko, je dobil vse, razen discipline.” Potem ga v poštenem boju namlati in ga še sproti poduči, kako naj se bori z nožem.

Ko se v pretep vključijo še mladeničevi trije prijatelji, namlati še njih. Nato jih vse skupaj odpelje domov, jim pomaga pri celjenju ran, jih povabi na kosilo, ter jim – preden jih pošlje domov – pove to ‘kar mora vedeti vsak moški’. Mladeniči odidejo domov z dobro lekcijo.

Zelo verjetno je, da so mladeniči prišli k pameti. Da jim je nekdo na precej boleč, a primeren način povedal, kakšne so moške vrednote, o tem kako se moški obnaša, tudi kako naj moški ljubi. Ko se namreč Hub McCann, držeč mladeniča za vrat, predstavi pove “da je ljubil samo eno žensko s strastjo, ki je ti ne boš nikoli razumel.”

Kdo bo fantom povedal in pokazal?

Kdo bo naučil mlade fante, kako naj bodo možje? Kdo jim bo povedal in pokazal za kaj naj se borijo, kako naj se borijo in tudi kako naj ljubijo. Mladeniče je vedno bilo treba, in tudi danes ni nič drugače, vzgajati za boj. Bojev je pa danes – se zdi – še mnogo več, kot jih je bilo v “starih časih”, skušnjave so večje, pravih moških je manj in mladeniči so bolj “scrkljani”. Kako naj mladeniči postanejo možje in kako naj ‘prenehajo s tem, kar je otroškega’ (1 Kor 13,11) in kaj je to ‘otroško, s čimer naj prenehajo’.

Najprej jih dobiš, da sploh poslušaš

Hub McCann je v filmu to lepo pokazal v prizoru v lokalu. Mladeničem, ki so bili očitno zelo objestni, polni napuha, z občutkom, da se mora svet vrteti okoli njih, je na jasen način najprej povedal, potem jim pa praktično dal vedeti, kakšne so lastnosti moškega. Da je sploh pridobil njihovo pozornost, jih je premlatil. Vse. Na trdo. Zdi se, da moški šele tako postane učljiv. Brez drže učljivosti namreč moški ne zmore slišati, kaj šele, da bi spremenil svoje ravnanje. V primerjavi z batinami, ki bi jih mladeniči sicer dobili v življenju, so bile Hubove pesti pravo božanje. Moški napuh – v smislu vse zmorem sam – se je pod pestmi starca stopil kot pomladanski sneg.

Potem je Hub mladeniče odpeljal domov in jim oskrbel rane. S tem je pokazal usmiljenje in očetovsko skrb. V prizoru, ki nam ni bil od blizu prikazan, pač pa le preko komentarjev njegovega brata, je fantom naredil dolgo pridigo o tem ‘kar mora vedeti vsak moški’.

Iz kasnejšega prizora govora ob jezeru (oglejte si video), lahko sklepamo, kaj jim je povedal. Govoril je namreč o pomenu vere, o tem, da so ljudje v osnovi dobri, da čast, pogum in krepost pomenijo vse, da moč in denar nista nič, da dobro premaga zlo, da prava ljubezen nikoli ne mine. Da so to reči v katere moški mora verjeti, ker so vredne, da se v njih verjame.

Kaj bi lahko bilo v drugem delu?

V filmu je prikazan le prvi del govora, drugi del je obljubljen, pa nam ni razkrit. Samo ugibamo lahko, kaj bi starec še povedal v drugem delu govora. Morda je govoril o tem kako spoštljivo dvoriti ženski, kako jo ljubiti in negovati, kako se zavezati z njo za vse življenje, kako ponižno prositi za odpuščanje in kako sprejemati odpuščanje, kako kot moški biti ‘buden, kako stati trdno v veri, kako biti močan in možat’ (prim. 1 Kor 16,13), kako voditi družino in kako se opremiti za bojevanje proti zlu (prim. Ef 6, 10-18), kako zaplavati proti toku.

Gotovo jim je – testosterona polnim mladcem – povedal, kako se upirati skušnjavam, kot so poželenje in pornografija. Gotovo jim je – mladeničem pred poslovno potjo – povedal, kako se soočati s pohlepom, goljufijami in lažmi. Fino bi bilo, da bi jim povedal tudi o tem, kako se soočati s preizkušnjami in tudi kako z uspehi. Preizkušnje nas sicer obrnejo k Bogu, a mevže se preizkušenj ustrašijo in zbežijo. Tudi takrat, ko je treba zavarovati življenje – žene, otroka, nerojenega.

Ni drugih!

Mladeniči tudi pri nas hrepenijo in hlepijo po moških pogovorih, po odgovorih na moška vprašanja. Pa jih ne dobijo tam, kjer je treba. Ker je težko, ker že nas očetov ni “vzel v roke” kakšen “Hub” in nas napravil učljive. A vseeno, … vsak oče, vsak boter, vsak dedek, pravzaprav vsak moški je poklican, da fantom in mladim moškim pove, kar je treba. Po svojih močeh. Tudi če zraven “švica”.

Foto: Aleš Čerin