Kanibalizem še ni izkoreninjen

Kanibalizem obstaja že od pra-davnine in je bil sinonim divjine, kjer je prevladovala zaostalost in primitivnost. Žal smo tudi dandanes priče kanibalizmu, ki niti ni tako daleč od nas. Kanibalizem pomeni prehranjevanje s pripadniki lastne biološke vrste in se navadno nanaša na prehranjevanje ljudi s človeškim mesom. Od tu ime ljudožerstvo ali antropofagija, ki v Papua Novi Gvineji še vedno ni nobena redkost. Hrano lahko primerjamo z jezikom – ki ponazarja razlike med kulturami. Zato ni čudno, da si o ljudeh, ki jedo povsem drugačno hrano, mislimo, da so drugačni od nas, da so celo manj človeški. No, vsaj kar se kanibalizma tiče, ta trditev gotovo velja. Kanibalizem pa ni prisoten samo med današnjimi ljudmi, kot bomo videli kasneje, ampak tudi v svetu rastlinojedih živali. Za ta pojav je izključno odgovoren človek, kateremu se je narava po zlorabi tudi uprla in maščevala. Gre za tako imenovano bolezen  »norih krav« (BSE), ali prionska bolezen itd…ki se je aprila leta 1985 pojavila v Angliji, kjer so iz ovčjih kadavrov proizvajali kostno moko in z njo hranili goveda…Temu pojavu pravijo tudi »tehnološki kanibalizem«.

Iz zgodovine vemo, da huda in dolgotrajna lakota kaj hitro privede do ljudožerstva, zato so nekateri antropologi prepričani, da so se te človeške deviacije dogajale tudi med lakoto v Ukrajini v 30. letih 20. stoletja, ki jo je namerno povzročil Stalin. Antropologi so prepričani, da so se gotovo zgodili podobni ekscesi tudi med nemškim obleganjem Leningrada med drugo svetovno vojno, ki je trajalo od 08. 09. 1941 do 27. 01. 1942. Samo zaradi lakote je takrat umrlo okoli milijon ljudi! Najbolj razvpit primer kanibalizma moderne dobe je  bil, ko je Urugvajsko letalo s 45 potniki – športniki strmoglavilo v Andih. O dogodku je bil posnet tudi film. Preživelo je 29 ljudi, ki so ostali ukleščeni v led in sneg. Zaradi silne lakote, rešeni so bili šele po 72 dneh, so preživeli tako, da so jedli meso svojih umrlih tovarišev. Razvpiti nemški kanibal Armin Meiweis je dal oglas, da išče nekoga, ki bi se pustil ubiti in pojesti. Na oglas se je javil nesrečni Bernd Jurgen Brandes, katerega je Armin pojedel. Kasneje je Armin policistom povedal, da v Nemčiji živi še najmanj okoli 800 kanibalov. Tudi francoski zapornik Nocolas Cocaign, ki je kazen prestajal v zaporu v Rouenu je leta 2007 ubil sojetnika in pojedel njegovo srce. Znana je tudi drama v Dominikanski republiki, ko je 33 obubožanih prebivalcev s čolnom odplulo na 260 km dolgo pot v Portoriko. Kmalu se jim je pokvaril motor in čoln je dva tedna taval po oceanu. Zaradi lakote so pojedli kar nekaj ljudi, predvsem otrok.   

Najnovejši primer sodobnega kanibalizma pa so zabeležili v Moskvi. Pred nekaj tedni je moskovska policija sporočila, da so zasačili moškega, ki je jedel prijateljeva jetra. Policija ga je odkrila po delih človeškega telesa – njegovega prijatelja, katere je odmetaval po Moskvi. Najnovejše novice pa prihajajo iz Slovaške. Triinštiridesetletni Matej Čurko, ki je bil navzven popolnoma normalen državljan, je v gozdu v okolici slovaškega mesta Košice ubil dve ženski in pojedel nekaj delov njunih teles. Pri poskusu umora tretjega človeka, ki se je po internetu spoznal s Čurkom in si želel, da ga ubije, pa se je zalomilo. Suicidalen Švicar se je namreč premislil in slovaškega kanibala je prijavil policiji. Ta mu je pripravila zasedo in ga med streljanjem smrtno ranila.

Foto: Wikipedia