Kako premagati gospodarsko krizo?

Gospodarski klub NSi je v torek, 24. aprila organiziral posvet z naslovom Kako premagati gospodarsko krizo. Gostje posveta so bili Boris Pleskovič, nekdanji sodelavec Svetovne banke, Štefan Gosar, podpredsednik Obrtno – podjetniške zbornice Slovenije, Drago Lemut, lastnik mednarodnega podjetja LE-tehnika in prof. dr. Peter Stanovnik iz Inštituta za ekonomska raziskovanja.

Pleskovič: “Ne mi govorit, da ne moreš rasti, če varčuješ. To je ‘larifari’. Tudi, ko varčuješ, lahko dosežeš rast.”

Pleskovič: “Svetovna banka ima 10.000 uslužbencev in naredi 1,5 milijarde profita. NLB pa ima 8.200 uslužbencev, pa naredijo pol milijarde deficita na leto.”

Pleskovič: “Dobro bi bilo, da bi država dala nekakšen zgled državljanom in bi nekaj tajkunov zaprla za 20 let. Takrat bodo ljudje tudi lažje pristali na varčevanje. Če bo red, bodo ljudje pripravljeni žrtvovati od 10 do 15 odstotkov svoje plače ali pokojnine.”

Pleskovič: “Okoli 600 do 700 milijonov evrov se je pokradlo pri gradnji Teš 6. Če bi to privarčevali, ne bi rabili varčevalnega paketa.”

Pleskovič: “Zadnjič sem slišal, da je Boscarol dobil 1,5 milijona od države. Ampak on je naredil najboljšo firmo na svetu! A veste, da ima NASA okoli štiri milijarde proračuna, deset tisoč zaposlenih, pa niso mogli narediti boljšega aviona! To je za znoret! Boscarol je iz tega nekaj naredil. Kordež in Pavček pa sta dobila 150, 200 milijonov, pa so jih pokradli in ni nič od tega ostalo.”

Štefan Gosar: “Eden prvih korakov je uvedba olajšave za vlaganja. Naslednji pa je uvedba pavšala z razumno obdavčitvijo.”

Štefan Gosar: “Sindikati delijo na pamet in to vnaprej, na račun prihodnjih generacij. Temu razmišljanju je treba narediti konec.”

Peter Stanovnik: “Pred državo je pet ključnih izzivov, med drugim nujnost konsolidacije javnih financ, sanacije bančnega sistema, reorganizacija javnega sektorja, spodbujanje investicij, zagon gospodarstva.”

Opomba: aktualna razmišljanja na okrogli mizi povezata po Nsi.