Kako povrniti dostojanstvo nepokopanim mrtvim?

svecaOkrogla miza: Kako povrniti dostojanstvo nepokopanim mrtvim?
Kraj: Kazina Center, Kongresni trg 1, Ljubljana
Termin: četrtek, 5. februarja 2015, ob 19. uri
Vsebinska izhodišča:

Konec preteklega leta je stranka NSi poslala poslanskim skupinam in zainteresirani javnosti v javno razpravo predlog zakona o dostojnem pokopu, s katerim želijo »narediti korak naprej v odkrivanju in razumevanju naše polpretekle zgodovine«. Po besedah predsednice NSi, Ljudmile Novak, je pokop mrtvih »temeljno civilizacijsko načelo in vsak človek ima pravico do dostojnega pokopa, do groba in spomina«. Predlagatelji posebej poudarjajo, da »vsebina zakona ne pomeni abolicije odgovornih za dejanja povojnih pobojev – pristojnost za raziskovanje teh dejanj ostaja na strani organov preiskovanja, kazenskega pregona in sodstva. Pomeni pa pomembno dejanje, s katerim sledimo temeljnemu civilizacijskemu načelu, da ima vsak človek pravico do dostojnega pokopa, do groba in spomina«. Pri predlaganju rešitev, s katerimi NSi odpira javno diskusijo, sta sodelovala tudi zgodovinar Mitja Ferenc in kriminalist Pavel Jamnik, predsednik republike pa je tudi ocenil, da je politična klima ugodna za sprejetje takega zakona.

V javnosti je že bilo zaznati različne odzive političnih strank in zainteresirane javnosti, ker je glede na vsebino, ki jo zakon obravnava, razumljivo. Predlagatelji so ob predstavitvi povedali, da bodo predlog zakona umaknili, če bo sprožal nove delitve.

Okrogla miza želi v duhu resnice in sočutja omogočiti predstavnikom predlagatelja, strokovne in zainteresirane javnosti, da v odprtem in dobronamernem dialogu spregovorijo o primernosti predlaganega zakona ter podajo predloge za njegovo morebitno dopolnitev in izboljšave.

O teh vsebinah se bodo z moderatorjem Jožetom Bartoljem pogovarjali:
ddr. Verena Perko, arheologinja, pesnica, publicistka,
dr. Mitja Ferenc, član Komisije Vlade RS za reševanje vprašanja prikritih grobišč
Ljudmila Novak, pobudnica zakona,
Peter Sušnik, Nova slovenska zaveza.

Dogodek pripravljajo: pobuda Resnica in sočutje 1945-2015, Socialna akademija, Časnik.si.

Medijski sponzor: 

radio ognjisce

Komentiraj