Kako neusklajena je »optimalna ekipa« Alenke Bratušek

Avtor: Matic Cvelbar.

Čufer za DDV, Stepišnik proti. Kopač Mrakova bi višala socialne transferje, Stepišnik jih ne bi. Stepišnik bi del plač javnim uslužbencem izplačal v obveznicah, Virant jih ne bi.

Pogledi nekaterih ministrov Bratuškove si nasprotujejo pri ključnih točkah gospodarskega in finančnega reševanja Slovenije. Naštejmo nekatera razhajanja.

1. Čufer vs Stepišnik

Izjava ministra za finance Uroša Čuferja, da je začasni dvig DDV vedno bolj verjeten, ker želi razmere v gospodarstvu normalizirati, je, kot da bi shiranemu psu nastavil kost, ki je ne zmore prežvečiti. A ne samo to. Čuferjevi zamisli nasprotuje tudi njegov kolega z ministrstva za gospodarstvo Stanko Stepišnik, čeprav, kot pravi, bi se takšnega ukrepa v primeru skrajnih razmer celo lotil.

2. Stepišnik vs Virant

Po drugi strani pa bi Stepišnik javnim uslužbencem del plač, ki so višje od 1.500 evrov, izplačal v obveznicah. Temu predlogu pa nasprotuje njegov ministrski kolega v javni upravi Gregor Virant, ki zaradi vse bolj prazne proračunske blagajne napoveduje znižanje mase plač v javnem sektorju. No, z Virantovim predlogom ima pomisleke Stepišnik, ki pravi, da država ni preveč zadolžena.

3. Kopač Mrak vs Stepišnik

Nismo še končali. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak želi spremeniti socialno-varstveno zakonodajo, kar kaže na možnost dviga socialnih transferjev. Vendar pa ne bo šlo tako lahko, enfant terrible Stepišnik je namreč spet proti.

»Predlagani kandidati so moja optimalna ekipa.« Tako je na dan vložitve ministrske liste v državni zbor zatrjevala predsednica vlade Alenka Bratušek. Takrat je bila oblečena funkciji primerno.

Torej, draga »optimalna ekipa«, s kakšnimi čevlji bomo hodili v prihodnje?

Vir: Finance