Kaj se je dogajalo na julijskem plenarnem zasedanju Parlamenta EU?

Danska premierka Helle Thorning-Schmidt predsedovanje EU prepustila Ciprčanu Demetrisu Christofiasu

ACTA v EU ne bo stopila v veljavo, saj ji poslanci v sredo, 4. julija, niso prižgali zelene luči, s čimer so sledili skoraj trem milijonom državljanov, ki so proti sporazumu podpisali peticijo.

S 1. julijem je Danska zaključila svoje “pragmatično, dinamično in gladko” predsedovanje EU, na čelu unije jo bo zamenjal Ciper. Prednostni nalogi Cipra sta vzpostavitev skupnega azilnega sistema in dogovor o dolgoročnem finančnem okviru EU 2014-2020, je poslancem v sredo, 4. julija, dejal ciprski predsednik Christofias.

Poslanci so pozvali Evropsko komisijo, naj do jeseni pripravi predloge zakonov, ki bodo v praksi uveljavili dogovor, ki so ga v zvezi z reševanjem evra na Evropskem svetu 28. in 29. junija dosegli voditelji EU.

Zakonodajo o dobrem počutju živali bi bilo treba v EU bolj upoštevati, so menili poslanci, ki jih skrbi predvsem odpornost na antibiotike in z živalmi povezane bolezni.

V proračunu EU za leto 2013 ne bi smelo biti nepotrebnih rezov, so poudarili poslanci, preden so potrdili mandat pogajalcem Parlamenta. Zavzeli so se tudi zato, da bi imel Parlament zgolj en sedež.

Schengensko obbmočje brez notranjih meja mora ostati prostor prostega gibanja, so opozorili poslanci. Evropsko komisijo so ob tem pozvali, naj ukrepa proti državam EU, ki ne spoštujejo schengenske zakonodaje.

Parlament je potrdil jasnejša pravila za konkurenco v železniškem prometu, ki naj bi spodbudila mednarodne železniške povezave in povečala njihovo kakovost.

EU si mora prizadevati za oblikovanje prostotrgovinskega območja s svojimi sosedi na vzhodu Evrope, pri tem pa v državah, kot so Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Armenija, Azerbajdžan in Belorusija zasledovati svoje politične in gospodarske interese.

EP Newshub je novo spletno orodje, ki smo ga razvili v Evropskem parlamentu, uporabnikom pa na enem mestu ponuja dostop do objav poslancev na družabnih omrežjih, objav na spletni strani Parlamenta in objav tiskovne službe.