Kaj se dogaja v Cerkvi?

Avtor: Franci Trstenjak. Vir: radio Ognjišče. Na Ognjišču so izjemoma pripravili tedensko sredino aktualno oddajo Pogovor o, že v ponedeljek, 30. julija 2012. Oddaja skuša odgovoriti na nekatera vprašanja, ki so v zadnjih tednih in mesecih vznemirjala slovensko javnost, še posebej na vprašanja glede upokojenih nadškofov Alojza Urana in Franca Krambergerja. V pogovoru so sodelovali predsednik škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres, profesor na Teološki fakulteti in direktor Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru dr. Ivan Štuhec in duhovnik goriške nadškofije, ki študira cerkveno pravo, sicer pa dekan in župnik v Štandrežu pri Gorici Karlo Bolčina. Objavljamo nekatere aktualne odgovore.

Tako jubljanski nadškof priznava, da slovenski verniki verjetno še nikoli niso bili tako razcepljeni, kot so ob dogajanju v zvezi z umikom upokojenega nadškofa Urana v tujino. Toda zagotavlja, da si bo v prihodnosti prizadeval za pojasnitev dogodka, saj v dosedanjem poročanju medijev o tem ni bilo vse povedano “resnicoljubno, tudi ne točno”. Po njegovih besedah v Sloveniji ni malo tistih, ki bi naredili vse, da bi Cerkev “čim bolj oslabili ali utopili v žlici vode”, tem pa dogajanje v zvezi z Uranom “pride prav”. Kot ocenjuje, gre tudi za precejšnjo mero hujskanja in izkoriščanja notranjih nejasnosti.

Profesor Štuhec: “Bojim se, da Cerkev na tem področju stoji (opomba: glede pristojnosti vodstva Cerkve (v Rimu) in krajevnih Cerkva), okleva in ne najde rešitve.”

“Javnost mora zahtevati korektno komunikacijo … V Cerkvi nismo najbolj vešči v komuniciranju. In del te zgodbe je posledica te slabe komunikacije.”

“Imamo dva problema: problem nevešče komunikacije na strani Cerkve in na drugi strani nepoznavanje Cerkve in njenega ustroja … In ko se srečata, se sproži snežena kepa in plaz.”

Cerkveni pravnik Karel Bolčina pa je opozoril, da je molk v takih zadevah, kot je v zvezi z Uranom, potreben, dokler ni razčiščena resnica.

Več: radio Ognjišče