K. Miles, Portalplus: Svoboda govora, tolerance in volja za kompromis

Citat o svobodi govora, ki ga često pripisujejo Voltairu ‘”Ne strinjam se s tem, kar pravite, vendar bom do smrti zagovarjal vašo pravico, da boste smeli to povedati'”, je bistvo strpnosti.

Obstaja veliko dejavnikov, ki omogočajo, da demokracija dobro deluje, in sčasoma se jih da naučiti. Vendar je tudi veliko negativnih dejavnikov. Najpomembnejša je strpnost, zmožnost, da dopuščamo izražanje različnih stališč, in četudi so nam zoprna, jih klub temu poslušamo.

Citat o svobodi govora, ki ga često pripisujejo Voltairu ”Ne strinjam se s tem, kar praviš, vendar bom do smrti zagovarjal pravico, da boš to smel povedati”, je bistvo strpnosti.

Druga najpomembnejša stvar je pripravljenost na kompromis, s katerim se doseže tako imenovano politično odločitev za razpravo ali za nesoglasje. Vsak, ki se je ukvarjal s pogodbenimi pogajanji, ve, da je ključna želja po sporazumu, hkrati pa naj bi oseba, s katero se pogajate, razumela, da ste pripravljeni tudi oditi. To spodbudi pripravljenost za pogajanje, tako da vsi vpleteni vedo, da bo nagrada za sporazum občutek, da ja tako bolje za vse.

Do negativnih dejavnikov za demokracijo pride, kadar prevlada stališče, da ima določena filozofija, na primer komunizem, odgovore za vse, da sta vsako nestrinjanje ali razprava nepotrebna in ju je treba preprečiti; ali pa takrat, ko družba izvaja popolno premoč nad posameznikom in sebično s pomočjo zakona prepreči svobodno izražanje.

Več lahko preberete na portalplus.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.