K. Lipnik, Finance: Zapravljivci priložnosti

Obrestne mere za bančne depozite so tako nizke zato, ker nihče v tej državi ni pripravljen zapravljati. Banke delajo svoj posel in v trenutnih razmerah so pač ničelne ali celo realno negativne obrestne mere realnost. Če banka nima nikomur posoditi, tudi ni pripravljena veliko plačati za vaš depozit.

Seveda se boste mnogi hudovali nad izredno veliko razliko med obrestnimi merami, ki jih banke ponujajo za vaš depozit, in tistimi, ki jih zaračunavajo za posojila. Toda v tem trenutku je denarja na trgu dovolj in je poceni. Po eni strani večina državljanov noče zapravljati in vse več varčujejo zaradi strahu pred še slabšimi časi, ECB bankam ponuja izredno ugodne možnosti kreditiranja in seveda lahko banke dokaj ugodne vire financiranja dobijo tudi na finančnih trgih. Po drugi strani pa imajo zelo skromne možnosti posojanja. Slovenci smo že pregovorno varčni in nikoli nismo veliko tvegali z zadolževanjem. V nasprotju s kar nekaj drugimi državami v težavah imamo razmeroma skromno zadolženo prebivalstvo. Podjetja pa so v povprečju prezadolžena in bodo še kakšno leto bankam vrnila več posojil, kot jih bodo banke odobrile novim in starim strankam.

Že res, da je kar nekaj kandidatov, ki bi z veseljem vzeli bančno posojilo, a so žal tako zadolženi, da bi bilo varneje, če banke denar poženejo v igralnicah. Skratka, siliti banke, naj več posojajo, nas lahko v teh razmerah hitro pripelje v novo bančno krizo. Prepričevati prebivalce, naj začnejo več zapravljati, pa je tudi Sizifovo delo. Kdo pri zdravi pameti bi se zadolževal in zapravljal, če mu nad glavo visi znižanje plače ali celo izguba delovnega mesta! Zdaj, ko je konec volilnega cirkusa, je tudi večini politikov znova jasno, da Slovenija še zdaleč ni na poti okrevanja, ampak da se težave gospodarstva kopičijo, in ob takšnem nadaljevanju to pomeni še manj dela in tudi še manj delovnih mest.

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.