K. Lipnik, Finance: Nič ni tako, kot se zdi

… Ali verjamete, da so vaši prihranki na banki povsem varni? Verjamem, da ste zdaj pomislili na državno jamstvo za vloge – nekateri jamstvu zaupate, drugi spet ne -, tisti nekoliko bolj dovzetni še na hekerske posege. Toda najbolj pogosta nevarnost za vaše prihranke so zasegi premoženja. Ne govorim o zlonamernih, ampak povsem zakonsko dovoljenih. Da ne bo pomote, ne trdim, da bi se jim morala naša izvršna oblast odreči, zgolj ponazarjam, da morate pri vseh še tako življenjskih zadevah gledati široko in predvideti vse možnosti. Vedno je dobro imeti nekaj rezerve, za vsak primer. Bolj ko so razmere negotove, večje rezerve je dobro imeti. Poleg tega pa je dobro, da te rezerve niso zgolj v eni stvari in na enem mestu.

Smo sicer sredi zelo nepredvidljivega obdobja in zato precej bolj dovzetni za nevarnosti, ki nas lahko doletijo. Malo bolj se zavedamo, kaj vse se še lahko zgodi, in to se še kako močno pozna tako v našem osebnem življenju kot tudi življenju celotne Evrope.

Toda postavite se deset let v preteklost. Slovenija je bila v sklepnih pripravah na sprejetje evra, gospodarska rast se je malo sesedla in dosegla štiri odstotke, a je bila vseeno trdna kot skala in vse je kazalo, da bomo na tej skali lahko gradili trdnjavo našega uspeha. Tudi tečajno razmerje evra in franka je bilo stabilno. Švica, ki z državami EU opravi okoli dve tretjini svoje mednarodne trgovine, je bila skoraj privesek Evrope. Neformalna vezava franka na evro pa s tem tako naraven pojav kot toplo vreme poleti. Saj so bile tudi takrat »poletne nevihte« in frank je sredi leta v nekaj dneh zanihal za skoraj neverjetna dva odstotka. Toda tudi če so vas takrat opozarjali, da ni vse tako, kot je videti, temu skoraj nihče ni verjel. Do tveganj ste se obnašali kot do vremenske napovedi: slabo vreme mine in potem posije sonce.

Vsaka kriza nas nekaj nauči. Toda nikar ne mislite, da bodo drugi razmišljali namesto vas. No ja, lahko, v Severni Koreji. Pa si želite živeti v taki državi?

Več lahko preberete na Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.