K. Jaklič na Radiu Ognjišče o osebni odgovornosti in pobijanju v imenu vere

V tokratni oddaji “Spoznanje več, predsodek manj” je predavatelj na Harvardu ddr. Klemen Jaklič spregovoril o osebni in družbeni odgovornosti ter verski svobodi. Poudaril je, da ubijanje v imenu vere ni sprejemljivo.

Jaklič je uvodoma opozoril, da lahko govorimo o osebni in družbeni odgovornosti tudi v povezavi s kršitvami etičnih načel. Kot primer je navedel ustanavljanja in ukinjanja političnih strank. “Pri strankah, ki se pojavijo in potem, ko ne uspejo kar takoj izginejo in se samo ukinejo, se pojavlja vprašanje odgovornosti do skupnega dobrega: od njihove osebne odgovornosti, do ravnanja v skladu z družbeno odgovornostjo. Pojavlja se vtis, da bi lahko šlo v takem primeru zgolj za sledenje svojim lastnim, osebnim ciljem. Nasprotno pa, če nekdo vstopi v politiko in vztraja tam na dolgi rok, je mogoče verodostojnost preveriti. Pred volivci je bolj verodostojen, v smislu, da v resnici sledi tej svoji objektivni družbeni odgovornosti, da želi prispevati k skupnemu dobremu. Če pa se neka stranka pojavi tik pred volitvami in se po njih ukine potem pa ni mogoče, oziroma je težko govoriti, da je dejansko ravnala v skladu z družbeno odgovornostjo, ki se meri na dolgi rok.”

V nadaljevanju je pojasnil, da gre pri odgovornosti za pravno in moralno odgovornost. Prvo preverjajo sodišča in državni organi, moralna odgovornost pa je predmet drugačnega presojanja. “Kot pravijo nekateri, morala sodi svetu sama. In v skladu z moralo tudi družba, tudi drugi sodržavljani,” je povedal Jaklič. Na vprašanje, kako je z odgovornostjo strank in list na državnem in lokalnem področju, katerih obstoj se meri v kratkem obdobju pa je dejal, da je prav pri slednjih treba biti pozoren. “Na vseh nivojih je potrebno bdeti nad potencialnimi zlorabami družbene odgovornosti in na to opozarjati. Tukaj imate veliko vlogo mediji, prav tako imajo veliko vlogo intelektualci, skratka vsi vpleteni v družbeni proces. Prav zato je pomembno, da tisti, ki gre v politiko, gre v njo na dolgi rok, tako bo bolj verodostojen, da stremi k skupnemu dobremu in bo preprečil dvome in razmišljanja, da je šlo zgolj za neke egoistične poskuse ali pa k stremljenju za nekim osebnim interesom, ne pa k skupnemu dobremu.”

Več lahko preberete in prisluhnete oddaji na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.