Ribniki v dolini Drage pri Igu (foto)

Južno od Iga je kopica sedmih jezerc, ki so ostanki nekdanjih glinokopov iz 18. stoletja. Vode, ki pritekajo izpod Kureščka, so takrat, ko so prenehali kopati glino, preprosto zapolnile kotanje. To je bil pravzaprav strel z dvakratnim učinkom. Najprej si dobil glino, potem pa še jezera, primerna za ribogojstvo, ki traja do današnjih dni.

Ob južnem obrobju Barja je kopica vasi. Nekako nam je jasno, da je bila za njihovo gradnjo potrebna opeka. No ja, danes jo je mogoče kupiti v vsaki trgovini z gradbenim materialom. Včasih je bilo pa nekoliko drugače. Opeko je bilo najprej treba narediti in seveda ustrezno žgati v opekarni, da si prišel do končnega izdelka. Na začetku je bilo seveda treba najti glino in zraven postaviti opekarno.

Okrog jezerc je danes gozdna učna pot. Prav prijetno. Vzameš si urico časa in si privoščiš lep sprehod v naravo. Če pa je družina dovolj radovedna, lahko v soboto konec avgusta obišče Koliščarski dan.

Avtor fotografij je Janez Mihovec.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.