Jože Horvat osamljen v zagovarjanju sankcij proti Rusiji

Poiskus uboja ruskega vohuna je prizadel angleško suverenost in čast kraljestva, pri Putinu pa vemo, da morala in mednarodno pravo ne obstajata. Korenine slovenskega odnosa do ruskega ravnanja so v slovenski notranji politiki. Še malo, pa bo veljalo, da sta se Sergej in Julija Skripalo sama zastrupila zaradi nemarnosti. Foto: Reuters
Poskus uboja ruskega vohuna je prizadel angleško suverenost in čast kraljestva, pri Putinu pa vemo, da morala in mednarodno pravo ne obstajata. Korenine slovenskega odnosa do ruskega ravnanja so v slovenski notranji politiki. Še malo, pa bo veljalo, da sta se Sergej in Julija Skripalo sama zastrupila zaradi nemarnosti. Foto: Reuters

Je Jože Horvat, ki je predsednik pristojnega parlamentarnega zunanjepolitičnega odbora DZ, osamljen, ko gre za vprašanja o izgonu ruskih diplomatov?

Evropsko in svetovno javnost pretresa reakcija nekaterih evropskih vlad zaradi poskusa umora nekdanjega ruskega dvojnega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčere Julije. Čeprav izvajalci v podrobnostih niso znani, pa se ve, čigavi so in kdo je naročnik.

Vohuni so izjemno pomembne osebnosti za določeno zvrst literature. Njihove dogodivščine pritegnejo najboljša peresa. So tudi izjemno koristni in občasno lahko celo ključne osebnosti mednarodnega dogajanja, sicer pa kakšnega posebnega spoštovanja ne uživajo. Njihovo delo  je zaradi metod in spoštovanja zakonov ter morale preveč umazano, da bi uživalo splošno spoštovanje. To še toliko bolj velja za one, ki iz ideoloških potreb vohunijo za lastnimi državljani. Znano je, da je imela nekdanja Sovjetska zveza zadnjih več kot je bilo rudarjev v državi. Pri nas je bilo najmanj enako, če ne bistveno slabše.

Čeprav je dvojno vohunstvo zelo razširjeno in se pravzaprav samo ponuja, je to v očeh državnih voditeljev in šefov vohunskih organizacij nekaj najbolj osovraženega. Je skoraj zanesljiva pot v umor. In to se je zgodilo tudi nesrečnemu Sergeju Skripalu in njegovi nič krivi hčeri, ki je bila na pragu življenja zrele žene.

Poizkus uboja ruskega vohuna je prizadel angleško suverenost in čast kraljestva

Kakorkoli je poizkus uboja ruskega dvojnega vohuna grozljiv, tudi če s hčerjo preživita, ne bosta sposobna normalnega življenja. Svet, diplomacija ta še manj, nista toliko moralna, da bi se zaradi njiju tako razburjala, kot se. Žalostni dogodek je sprožil vrsto vprašanj.

Izdelava in hramba vojnih strupov je z mednarodnimi pogodbami prepovedana. Kot kaže Sirija, tega mnogi ne upoštevajo. Verjetno je seznam držav bistveno daljši. Kot vse kaže, je med njimi tudi Rusija. To verjetno ni novica.

Poizkus umora je bil izvršen na angleških tleh. S tem je prizadeta angleška suverenost in čast kraljestva. Ker to ni prvi tak primer, bi gotovo tudi tega kmalu pozabili, pa ga, kot vse kaže, ne bodo.

Pri Putinu morala in mednarodno pravo ne obstajata

Ključno vprašanje je verjetno dejstvo, da je bil obračun z nekdanjim dvojnim ruskim vohunom izvršen tako malomarno, da so bili z prepovedanim strupom poškodovani še številni angleški državljani. To pa seveda presega normalne mednarodne politične reakcije. Nekatere države pač svoje državljane cenijo, predvsem pa jih hočejo zaščititi pred brezobzirnim delovanjem tujih.

Rusiji je pod Putinom nasilnost države nekaj tako domačega in običajnega, da bi bil na to ponosen celo. J. V. Stalin. Slepo je zagledana v svojo velepomembnost in nič ji ne sme nasprotovati. Ne Ukrajina, ne Evropa, ne svet. Interesi Rusije, kot jih vidi njen novoizvoljeni predsednik, so nad vsemi. Morala in mednarodno pravo ne obstajata.

Korenine slovenskega odnosa do ruskega ravnanja so v slovenski notranji politiki

Slovenija v mednarodni politiki malo pomeni. Še pri uresničitvi arbitražne obsodbe je bolj ali manj sama in nič ne kaže, da bi kmalu bilo bolje. Da si bo s sedanjim odnosom do ruskega ravnanja mednarodni ugled popravila, je najmanj vprašljivo. Vprašanja slovenskega odnosa do ruskega ravnanja se ne bi lotili, če ne bi imelo svojih korenin v slovenski notranji politiki.

Slovenija se je bolj ali manj sprijaznila z resnico o povojnih pobojih. Zločin je bil, zločincev pa ni. Četudi najdejo originalne dokumente z podpisom odgovornega funkcionarja. Spomnimo se slovenskega odnosa do Katyna, pa je bil med pobitimi vsaj en potomec Slovencev. Tako je tudi tokrat. Zločin je, zločinec ni dokazljiv. Zato je tudi stališče do zločina vprašljivo. Še malo, pa bodo posamezniki trdili, da sta se sama zastrupila zaradi nemarnosti. To je veliko bolj zaskrbljujoče, kot pa je vse drugo. Očitno smo v Sloveniji mentalno tako poškodovani, da ne zmoremo soočenja z (neo) totalitarizmom. Zaradi domačih, ne mednarodnih razmer. Slovenska pomladna politika, če to hoče v resnici biti, je na resni preizkušnji. Je Jože Horvat kot predsednik pristojnega parlamentarnega odbora osamljen?

Slovenija se je bolj ali manj sprijaznila z resnico o povojnih pobojih. Zločin je bil, zločincev pa ni. Tako je tudi tokrat. Še malo, pa bo veljalo, da sta se Sergej in Julija Skripala sama zastrupila zaradi nemarnosti. Je Jože Horvat kot predsednik pristojnega parlamentarnega odbora osamljen?