Jože Mencinger strelja kozle o NLB

Avtor: Stanislav Kovač. Vir: Finance. Najnovejša dokapitalizacija NLB je med varuhi nacionalnega interesa in opozicijskimi strankami sprožila silovit protest, češ da bi prodaja sistemske banke ogrozila nacionalni interes. Ker sta nacionalni interes in hazarderstvo vodilnih bančnikov NLB glavna krivca za številne državne dokapitalizacije NLB, je treba odpreti vprašanje, do kdaj bomo davkoplačevalci plačevali zablode nacionalnega interesa.

Država v NLB zmetala 2,4 milijarde evrov

Po izračunu Financ iz minulega tedna je slovenska država v bančno skupino NLB zmetala že okoli 2,4 milijarde evrov državnega denarja (Iz NLB še ne bo posojil gospodarstvu, Finance 122/2012).

V prvo sanacijo NLB je država vrgla približno 1,1 milijarde evrov, ko je sanirala poslovanje banke v obdobju pred letom 1993. Druga sanacija NLB pokriva njeno poslovanje od leta 1993 do izbruha krize leta 2007, zanjo pa je država skupaj s paradržavnimi družbami od leta 2007 do danes namenila še dodatnih 1,3 milijarde evrov.

Slovenijo je potopil nacionalni interes

Prvi bančnik NLB Božo Jašovič, ki je vodstvo banke prevzel leta 2010 in bil v banki »sanator« poslovanja nekdanje vodilne ekipe Marjana Kramarja, je novembra lani v intervjuju za Delo brez dlake na jeziku povedal, da je h globoki gospodarski in bančni krizi v Sloveniji »precej prispeval naš način privatizacije, povezanost slovenskih podjetij in navsezadnje tudi nacionalni interes, ki je pripeljal do tega, da smo vsa tveganja skoncentrirali nase in nismo hoteli imeti tujega kapitala in tujih naložb. Vse smo hoteli imeti sami, to smo večinoma financirali s krediti, kar pomeni, da imamo večino tveganj pri sebi, v Sloveniji. Bank ne izvzemam, da niso sokrive. Ob vstopu v evroobmočje so bil krediti poceni, v bankah so se manj ukvarjali z depoziti, saj so bili predragi in se je bolj splačalo najeti kredite v tujini, ki so bili cenejši. A vse je to bilo vendarle rezultat prepričanja, da je treba imeti podjetja v slovenski lasti in da ne smemo razprodati premoženja« (Delo, 19. novembra 2011).

Več: Finance