Jaz sem … Huda jama

huda_jama_kiteV dneh po tragediji v Franciji mi je pisal moj sodelavec in prijatelj Yves, še vedno v šoku zaradi nesmiselnega pokola v Parizu. Seveda sem mu izrekel svojo podporo in obsodil nepojmljivi izbruh nasilja; tega mora odkloniti vsakdo, ki ima vsaj trohico pameti, sočutja in dostojanstva in to ne glede na to, ali se napadalec piše Breivik ali Kouvachi ali pa Maček. Četudi so novinarji kdaj presegli mero dobrega okusa, za umor ni nobenega opravičila.

Svobodna Francija se je dvignila enotno in se poistovetila z geslom »Jaz sem Charlie«. Tudi v Sloveniji je ta zapis skoraj ponarodel in z njim ni na prvi pogled nič narobe. Toda prav ob tem zapisu in ob pokolu ljudi v Parizu, so se mi nenadoma zvrstile pred očmi podobe smrti iz vsakomur znane slovenske Hude jame, z vsemi popolnoma nedolžnimi žrtvami, ki so izkusile prezgodnjo in še mnogo bolj grozovito smrt. Zakaj v Sloveniji nismo izumili gesla ‘Jaz sem Huda jama’? Kako to, da smo Slovenci tako hitro solidarni s tujimi žrtvami, ne zmoremo pa sočutja in solidarnosti do naših tako številnih mučencev in pričevalcev? Morda bomo pa le kdaj zmogli in vzkliknili: ¨Jaz sem Huda jama!¨? Zaradi pobitih nedolžnih ljudi, zaradi dekliških kit, ki so čakale 70 let na svetlobo, zaradi vase potegnjenega, skrivnega žalovanja njihovih svojcev, zaradi strahotnega zla in neizmernega sovraštva in zaradi takšne in drugačne krivde krvnikov, ki so bili naše krvi in izvorne kulture.

Zato ti odgovarjam, dragi Yves, res je, zaradi solidarnosti do svobode in iz spoštovanja do tebe ti lahko rečem jaz sem Charlie, ampak še mnogo prej sem bil Huda jama, zaradi krute smrti sorojakov, ki so umrli nedolžni, zaradi tega, da bo tema tega sveta zbledela ob svetlobi njihovega vstajenja, zaradi žalosti in trpljenja njihovih svojcev, ki bi ga morali ubesediti, da bo zmoglo prepluti morje zla, zaradi sovraštva, ki so ga izbruhali še vedno neodkriti morilci in njihovi komunistični gospodarji.

Zaradi njih, zaradi svojcev slovenskih žrtev, zaradi sočutja z njimi, zaradi globin žalosti in teme, ki je zaznamovala njih vse in vse nas, se moram okleniti jasne odločitve, da za nasilje nikoli ne sme biti mesta v našem občestvu.

Moj dragi Yves, jaz sem najprej Huda jama.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.