Janša na pogovor povabil Türka, Zvera in Pahorja

Predsednik Vlade RS Janez Janša je za danes, v četrtek, 8. novembra 2012 ob 14. uri poslal vabilo na pogovor trem kandidatom za predsednika Republike Slovenije Borutu Pahorju, dr. Danilu Türku in dr. Milanu Zveru.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je premier v vabilu izpostavil, da imajo vsi trije kot predsedniški kandidati v rokah močno orožje vpliva na slovensko javnost in tudi na ravnanje politike. Zato bi bilo, pravi Janša, enotno sporočilo z njihove strani dobrodošla pomoč pri konsolidaciji nastale situacije. “Aktualno dogajanje v zvezi z referendumskimi zahtevami pa napoveduje ponovno padanje bonitetnih ocen in s tem poslabšanje finančnega položaja države,” poudarja.

V vabilu je premier navedel, da sta razloga za sklic sestanka predvsem dva. Eden je današnja napoved Evropske komisije o poglabljanju recesije v Sloveniji ter velika zaskrbljenost voditeljev Evropske unije zaradi vedno novih blokad pri uveljavljanju nujnih protikriznih ukrepov. Drugi razlog pa premier vidi predvsem v nastopih predsedniških kandidatov, v katerih vsi trije poudarjajo nujnost sodelovanja pri premagovanju težav, s katerimi se srečujejo.

Kot je v pismu še zapisal Janša, so se predstavniki evropskih držav na nedavnem evropsko-azijskem vrhu Asem natančno seznanili z izkušnjami držav južne in vzhodne Evrope, ki jih je finančna in gospodarska kriza zadela leta 1997. Prepričan je, da Slovenci nismo nič slabši od njih in da “lahko ob minimalni enotnosti zmoremo nujne korake, da nam bo jutri bolje”.

Ob tem je Janša zapisal, da je sicer aktualni predsednik republike za četrtek predlagal srečanje s predsednikom vlade, vendar bi bil učinek po mnenju Janše večji, če za skupno mizo sedejo vsi štirje.

Na pogovoru bi se po besedah premierja posvetovali tudi o tem, ali je smiselno v kratkem sklicati na ponoven posvet predsednike vseh parlamentarnih strank. Kot izpostavlja, je namreč “zadnji neuspeli julijski sestanek, ko je opozicija javno zavrnila vse predloge, zgolj prispeval k drastičnemu padcu bonitetnih ocen države takoj v naslednjem tednu”.

Vir: Kabinet predsednika vlade, STA