Janez Turinek, duhovnik: Suša

Avtor: Janez Turinek. Vir: Reporter.  …. Vsi tiskani dnevni časopisi, televizijske in radijske postaje bi morale našemu dosedanjemu predsedniku Türku že zdavnaj pokazati vrata. Pet let je imel čas, da bi se zavedel, da je on zaradi državljanov in ne državljani zaradi njega. Če je on res tista naša najboljša izbira, ki jo imamo za letošnje predsedniške volitve, potem se spet vedemo samomorilsko.

Glede varstva osnovne celice družbe ima dosedanji predsednik Türk eno kontroverzno lastnost, ki jo kaže skupaj s svojim najboljšim prijateljem Jankovićem: ni homoseksualec, podpira pa istospolne poroke za svoje otroke. Kandidat za predsednika republike mora vendarle zadostiti nekaterim osnovnim civilizacijskim pogojem. Prvi pogoj je: državljani pričakujejo od kandidata za predsednika republike stabilno družino. Kandidat mora predstaviti državljanom svojo ženo oz. kandidatka svojega moža. Drugi pogoj pa je, da je oseba pri zdravi pameti. Brezdomka in suspendirani duhovnik se očitno šalita s kandidaturo. Nemci, po katerih se tako radi zgledujemo, so že pogruntali, da je dobro imeti predsednika, ki ima prečiščene pojme glede preteklosti, tak Joachim Gauck zagotovo je.

Mi še nismo imeli predsednika, ki bi rekel, da je naravno okolje za rdečo zvezdo morsko dno; ki bi ne bil povezan z nekdanjo tajno službo Udbo; predsednika, ki bi ga ne vodili strici iz ozadja. Nikoli še nismo imeli predsednika, ki bi združeval vse ljudi dobre volje, ljubil in spoštoval vse, kar je temu narodu sveto. Moj kandidat za predsednika Slovenije bi bil gospod Valentin Inzko, koroški Slovenec. Toda ali je sploh mogoče, da postane predsednik države nekdo, ki biva zunaj njenih meja, npr. v Trstu ali Celovcu. Najbrž bi tudi njega pustili čakati tri četrt ure pred karavanškim predorom. Morda le uspe nekdanjemu šolskemu ministru, ki prihaja iz Bruslja Slovenkam in Slovencem dopovedat, da meje ni več na Karavankah, da je konec II. svetovne vojne, da ni več prvorazrednih in drugorazrednih državljanov.

…..

Več: Reporter