Janez Stanovnik ne bo praznoval 23. avgusta

Vir: blog Jože Bartolj. Janez Stanovnik ne razume, da nismo več v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in da Mitja Ribičič ni več predsednik CK-ja. Takrat je bilo namreč mogoče rohnenje in pozivanje k ukrepom proti drugače mislečim, danes tega ne delamo več. Zakaj? Ker nismo več v totalitarizmu.

Tako začenja svoje razmišljanje Jože Bartolj in v nadaljevanju razloži, zakaj Zveza borcev ne bo praznovala 23. avgusta! “Zakaj neki bi si pljuvali v lastno skledo pravljic in ljudskih pripovedk o časih, ko so še obvladovali »popolno« resnico. Pa kaj zato, če je bila le ta zlagana, krvava in krivična. Bila je njihova.”

Janez in njegovi dopolnjevanje “resnice” z novimi dejstvi, zamolčane izjave prič, opisovanje celovitih okoliščin razumejo kot »sprevračanje zgodovine, zmagoslavje premagancev, rehabilitacija kolaboracije in diskvalifikacija ali celo kriminalizacija NOB-a in socialistične ureditve”.

Bartolj zapis zaključi z naslednjimi besedami: “Če bi bil Janez pošten in odkritosrčen, bi moral 23. avgust praznovati že zaradi vseh tistih žrtev, ki jih je objektivno priznal in obžaloval (npr povojne poboje). Ker tega ne stori, se zdi vprašljiva tudi iskrenost njegovega obžalovanja. Če zaradi drugega ne zato, ker katarza pride ob priznanju, da je bilo nekaj narobe, ob kesu, da je do tega prišlo, ter ob zagotovilu, da se to ne bo več ponovilo. Tam pa kjer tega ni, smo še vedno v totalitarizmu.”

Več: blog Jože Bartolj