J. Ugovšek, Finance: Izvoznik v Turčijo Tomaž Lah pri trenutnem razvoju dogodkov večjih posledic ne pričakuje

»Ob trenutnih podatkih je težko govoriti o prihodnosti, saj nimamo kristalne krogle. Težko je napovedovati tveganja z neko mero verjetnosti. Seveda vojaškega udara ni pričakoval nihče, tudi mi ne. Največje tveganje, ki ga ocenjujemo, je nestabilnost države in njena nezmožnost ščititi državljane in turiste. Menim, da se to tveganje v Turčiji na dolgi rok zvišuje, istočasno menim, da se zunanja tveganja kot so teroristični napadi, ISIS, … , na dolgi rok znižuje. Na kratki rok pa je možno vse,« pove Tomaž Lah iz Nektar Nature, družbe, ki poslovno sodeluje s hoteli v turških turističnih središčih.

Lah pričakuje da bo predsednik Recep Tayyip Erdogan po neuspelem vojaškem udaru oblast utrdil, nasprotnike v vojaških strukturah umaknil in pridobil še večjo moč. »Kaže, da je bil udar bolj kot ne dejanje manjšine in iz obupa – kako si drugače razlagati tako hitro zmago policije.«

Lah našteje naslednje možne scenarije in vplive:

1. Opazil sem, da so Avstralija, Hongkong, Koreja in še nekateri izdali opozorila pred potovanji v Turčijo. Podatek je sam po sebi zanimiv glede na to, da je šlo za državni udar. Bomo videli, kaj bo sledilo.

2. Lira je v kontekstu dogodkov izgubila relativno malo. Če ostane pri tem, potem ne vidim kakih večjih posledic. Seveda v kontekstu možnih izgub.

3. Trenutna oblast očitno vodi državo in ne prepušča veliko stvari naključjem. Verjetno bo na moči le pridobila, kar zame pomeni kratkoročno umiritev notranjih razmer. To bo za poslovanje dobro.

4. Možni so tudi scenariji nenehnih trenj spodbujenih iz Turčije ali izven, kar pomeni obdobje povečanega tveganja, čemur sledi oteženo poslovanje.

Lah za konec pravi, da se ob takšnih dogodkih dobro počuti kot Slovenec in Evropejec. »Teh tveganj v naši regiji ne zaznavam. Zavedanje, da stabilnost ni sama po sebi dana, pa upam da s tem v Evropi in še posebej v Sloveniji raste,« pove direktor Nektarja Nature, ki dobavlja brezalkoholne pijače in sisteme za točenje pijač hotelskim verigam kot so Hilton, Holiday Inn, Sheraton in drugim.

Vir: Finance