J. Tomažič, Finance: Slovenec beži pred demokratičnim socializmom

Vest, da v Avstriji dela 14 tisoč Slovencev, je v nedeljo nekoliko zdramila Slovenijo, na spletnih forumih je bila to ena izmed bolj komentiranih tem. Polovica se jih na delo vozi vsak dan, v letu dni pa se je slovenska kolonija v tej državi okrepila za 2.500 ljudi. Pravzaprav so v zadnjih letih slovenski mediji preplavljeni z zgodbami – seveda zgolj uspešnimi – o Slovencih, ki jim je uspelo v tujini.

Še več, čedalje več Slovencev gre na izobraževanje v avstrijske obmejne šole, so večer pred prvim šolskim dnevom poročali v dnevnoinformativni oddaji Danes, kot razlog pa so šolarji navajali – to je bilo zame precej nepričakovano – nekakovost in neperspektivnost slovenskega šolstva. Pa tako nas šolski sindikalisti prepričujejo, da smo pri prosveti med najboljšimi na svetu.

Če ne bi šlo za tako resno temo, bi lahko rekli, da se Slovenci v tujino selijo vsaj nekaj zadnjih stoletij in da zdajšnji pojav v zgodovinskem kontekstu pravzaprav ne izstopa bistveno. Večina izseljenskega vala gre v Avstrijo, Nemčijo, mladi, ki želijo akademsko kariero, gredo predvsem na univerze v ZDA.

Pa poglejmo kar v Avstrijo. V tej državi seveda nimajo demokratičnega socializma (ki je po ultralevičarskem mnenju rešitev za vse tegobe Slovencev), imajo pa več stvari, ki jih pri nas del politike z gnusom zavrača. Recimo normalno in sodobno delovnopravno zakonodajo, del te pa je omejitev plačevanja socialnih prispevkov nad določeno mejo oziroma socialna kapica. Ker je plača višja, ljudi, ki se vozijo iz Slovenije, sploh ne moti, da ni povračila potnih stroškov in da je malica urejena drugače kot v Sloveniji. In ja, sploh jih ne moti, če Avstrija mehiškemu vlagatelju proda tri četrtine Telekoma. Skupaj z infrastrukturo.

Več lahko preberete na Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.