J. Dežman, Reporter: Nonsens nonsensa

Pravnik Zoran Polič je kot minister za notranje zadeve Narodne vlade Slovenije 12. junija 1945 naložil vsem okrožnim narodnoosvobodilnim odborom, da »čim preje zacelimo težke rane preteklosti, da čim preje odstranimo vse, kar spominja na fašistično okupacijo v naši deželi in da predvsem čim preje odstranimo sledove okupatorskih zločincev in domačih izdajalcev«.

Verjetno se čudite, da sem jo urezal za takim podzemnim nonsensom. Ukaz sam je bil že malo usekan, saj se z njim na mile viže ubadamo Slovenci, pa bratje Hrvati, Srbi, Črnogorci, Bosanci, pa mrzki nam Lahi in Švabi in še marsikdo. Toda iz tega podzemeljskega nonsensa je naš dični akademik, profesor, doktor, presmukan v priimkih na vse viže, sam Jože Pirjevec v Primorskem dnevniku dne 5. listopada A. D. 2015 razvil vrhunski nonsens za vse čase, za vse butce in tepčke: »Dobesedno prenašati to zgodbo (o Antigoni – op. p.) v naš čas je po mojem zgrešeno. V antiki so ljudje verjeli, da je treba truplo pokopati, čeprav simbolično – Antigona je Polinejka samo prekrila z zemljo – če naj duša pride v Hades. Mislim, da je danes takšen obreden odnos do mrtvih anahronističen tako za verne kot za neverne. Tisti, ki verjamejo v nesmrtnost duše, vedo, da je nič ne more uničiti in da ni obreda, ki bi ji lahko koristil ali škodil. Tisti, ki v posmrtno življenje ne verjamejo, pa sprejemajo smrt kot danost, ki se jih v bistvu ne tiče. ‘Ko bom mrtva,’ je rekla plemenita humanistka Margerita Hack, ‘mene ne bo.’ V tem kontekstu je za ene in druge brez pomena, kje so pokopani: če ležijo v piramidi ali v anonimnem grobu (kar velja za večino človeštva), je vseeno.«

Aj, aj, kaj se nam obeta. Kaj Pahor in Cerar, pa predsedstvo SAZU, pa slovenski pisatelji, pa Cerkev in vsi, ki jim je grobov mar. In kaj šele Commonwealth Grave Commission, ki po neumnem zapravlja denar in darove 1.700.000 pokopanih po vsem svetu, kaj vendar s Kriegsgräberfürsorge, ki je po padcu berlinskega zidu prekopala 827.751 mrličev na vseh frontah tretjega rajha. In aj, aj, kaj se vendar zastonj mučijo v Srebrenici, pa Ruandi, pa Kambodži … Kaj ga vendar sračka Evropska komisija, ko Pirjevčevi novi veri navkljub naroča Sloveniji, da mora pri ekološki sanaciji Celja poskrbeti tudi za posmrtne ostanke tam umorjenih.

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.