J. Bartolj, Radio Ognjišče: Vseposvojitev

V programu Radia Ognjišče bomo v petek 30. januarja predstavljali spletno pobudo Vseposvojitev.si, ki nas vabi naj posvojimo žrtve zla druge svetovne vojne. Na imenskem seznamu žrtev, ki ga je sestavil Inštitut za novejšo zgodovino v Ljubljani od leta 1997 dalje, je trenutno 99 823 imen slovenskih ljudi, ki so med in neposredno po drugi svetovni vojni izgubili svoja življenja. Gre za žrtve, ki so padle na različnih straneh, partizanski, domobranski, kot mobiliziranci, talci, taboriščniki, civilisti…

Vsem je skupno, da jim je zlo druge svetovne vojne odvzelo življenje. Za njimi je ostala vrzel, rana, ki so jo najbolj občutili svojci. Po sedemdesetih letih od konca težkih časov, si želimo da je že dozorel čas, ko lahko vse žrtve sprejmemo za svoje in začnemo s celjenjem nezaceljenih duševnih ran.

Pri tem nam lahko pomaga projekt Vseposvojitev.si, ki nam daje možnost, da posvojimo eno od žrtev, natisnemo posvojitveni list, s tem z njo vzpostavimo duhovno vez in nato zanjo molimo, prižgemo svečko ali se je na kak drug način spominjamo.

Žrtve je mogoče posvojiti na dva načina. Bodisi, da se odločimo za žrtev, ki smo jo poznali ali j z nami v sorodu, ali pa da nam jo po Božji previdnosti naključno izbere računalnik sam. To je odvisno od vsakega posvojitelja.

Na radiu Ognjišče se zavedamo, da je treba ta zdravilni projekt zdravljenja tkiva našega naroda spodbuditi, zato smo se povezali z ustanoviteljico pobude Romano Bider in nekaterimi drugimi posvojitelji, ki so nam povedali svoje izkušnje. V programu od jutranjih do popoldanskih ur, boste lahko poslušali kratke pogovore o posvojitvi naših umrlih. Pobudi Vseposvojitev.si, ki je tudi del civilno družbene pobude Resnica in sočutje 1945 – 2015, se boste lahko pridružili sami, ali pa pa boste v času trajanja akcije poklicali na telefonsko številko 01 292 75 29 in nam zaupali svoje podatke.

Več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.